SKO - wszyscy mocni łączcie sie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 14:28

potrzebuje pomocy odnośnie odwołania do SKO. Pani złożyla mi wniosek o DM. od niedawna prowadze dodatki. poprzedniczka nie wliczala dod. pielegnacyjnego ZUS, ja po szkoleniach zaczelam doliczac i pani sie odwolala. SKO uchyliło moja decyzje i kazali odliczyc dod. piel ZUS. i teraz nie wiem co mam robic. czy teraz mam kazdemu juz odliczać?? ja to zrobić? potrzebuje krok po kroku pomocy jak rozwiązać tą sytuacje.
kasia**

Napisano: 10 kwie 2014, 14:51

Sami nie napisali całej? No to ja widzę 2 wyjścia:
1) naliczyć jak każe SKO (tak najwygodniej), lub
2) zaskarżyć decyzję do prokuratury (pozytywny skutek wątpliwy, ale może warto walczyć).
W kolejnych postępowaniach dodatek nadal uwzględniamy - tak już ktoś tu radził - bo tak wyraźnie i jednoznacznie stanowi przepis.
Gość

Napisano: 10 kwie 2014, 14:57

czyli rozumiem ze dla tej pani dod. odliczac a dla innych wliczac??? czy jak?
kasia**

Napisano: 11 kwie 2014, 10:44

Przecież dodatku pielęgnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego nie wliczamy do dochodu. Na to jeszcze teraz masz potwierdzenie SKO.
wiolaa

Napisano: 11 kwie 2014, 11:01

Dodatek pielęgnacyjny płacony przez ZUS doliczamy do dochodu.
Tam na decyzji SKO masz napisane gdzie dalej możesz się odwołać od tej decyzji. Po prostu nie zgadzaj się z decyzją SKO i wyślij sprawę do wyższej instancji.
Fantomas

Napisano: 11 kwie 2014, 11:03

kasia** pisze:czyli rozumiem ze dla tej pani dod. odliczac a dla innych wliczac??? czy jak?
Słuchaj, niedawno była cała dyskusja. My nie wliczamy tego do dochodu, skoro nadrzędne organy są obowiązane do przestrzegania uchwały NSA to jest to tylko bezsensowne marnowanie nerwów petentów i swoich. O papierze nie wspomnę. Pewnie zaraz przetoczy się burza "ale w ustawienie wykluczyli...", ale na Jasną Biurokrację nie możecie ignorować wykładni jaką posługują się sądy... To tak jakbyście pracowali na innym prawie niż SKO czy WSA i to w imię czego? Niedorobionej ustawy, pełnej sprzeczności i nielogiczności.
Gość

Napisano: 11 kwie 2014, 12:27

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego

z dnia 21 kwietnia 2011 r.

I OSK 304/2011
Publikatory

LexisNexis nr 2561649

https://orzeczenia.nsa.gov.pl

Teza
Do dochodu, o którym mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, nie wlicza się zasiłków pielęgnacyjnych oraz dodatków pielęgnacyjnych. Tym samym zasiłek pielęgnacyjny i dodatek pielęgnacyjny, jako świadczenia o tożsamym charakterze i identycznej funkcji muszą być tak samo traktowane na gruncie przepisów ustawy o dodatkach mieszkaniowych.

Orzeczenie jest prawomocne
ania ssss

Napisano: 14 kwie 2014, 8:14

Sprawa jest kontrowersyjna jak mało co, ale chodzi o zasady - czy trzymać się przepisu czy uchwały sądu.
Uchwałę jak generalnie akceptują sądy, kolegia oraz mniej więcej połowa gmin, powiedzmy otwarcie: BEZMYŚLNIE, ale oczywiście wygodnie.
Dużo zwolenników, jednak żaden z nich ja dotąd nie umie wytłumaczyć jak logicznie można przejść od przepisu do tezy uchwały (zaprezentowanej przez ania ssss). Argumentacja w uchwale też nie jest przekonująca, argument >świadczenia o tożsamym charakterze i identycznej funkcji muszą być tak samo< jeży włos na głowie, bo na szczeblu urzędnika jest to zwykła samowola.

Przeciw uchwale jest w efekcie Rząd, Sejm i mniej więcej połowa gmin. Tak silna stawka daje do myślenia.

Teraz każdy urzędnik ma dylemat: czy zgodnie z logiką i konkretnym przepisem czy zgodnie kontrowersyjną uchwałą.
Ja za tym pierwszym bo w obowiązkowym Kpa jest >Art. 6. Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa< i nie umiem znaleźć tu ani łącznika do uchwały ani do argumentacji tam użytej.
Gość

Napisano: 14 kwie 2014, 9:30

nie raz sie już tu to przewijało ale jeszcze raz wrzucę linka https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... &view=null
oczywiście ja jestem za ustawą ;)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 11:04

Ja zaś zacytuję z powyższego (czyli z poglądu Ministra po zapoznaniu się z uchwałą SN):
Reasumując, nadal obowiązuje przepis art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, zgodnie z którym dodatek pielęgnacyjny należy zaliczać do dochodu.

Skoro jednak mamy wielu zwolenników poglądu SN (także SKO) niech może ktoś spróbuje jakoś uzasadnić ten pogląd. Bardzo proszę :|
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x