Moniko. Wniosek o leczenie możesz napisać do Gminnej Komisji Rozwizywania Problemów Alkoholowych............. (tu nazwa Twojej gminy). Piszesz:
Proszę o objecie leczeniem odwykowym przeciwalkoholowym moja mamę - imię, nazisko, adres. Mama od ..... lat nadużywa alkoholu. Będąc pod wpływem alkpoholu jest wulgarna, agresywna (jeśli jest), zaniedbuje swoje dzieci (masz rodzeństwo ?), unika pracy, w domu sa interwencje policji (były?), możesz napisać, również o innych sytuacjach, ale to co zaproponowałam, powinno wystarczyć. Wniosek mozesz zaadresować na burmistrza, wójta, lub prezydenta. Bo nie znam Twojej gminy i nie wiem gdzie ma siedzibę komisja.
Ale w dalszym ciągu namawiam Cię, abyś skoncentrowała się na sobie. Po złożeniu wniosku bedziesz czekać, że mama wytrzeźwieje, może bedziesz nawet miała żal, że nik nic nie zrobił dla Twojej mamy, aby wytrzeźwiała Prosze pamietaj: tylko ona sama może podjąć decyzje czy odstawi alkohol, czy nie. Nie znam Twojego ops, ale nawet jeśli jest mało profesjonalny, nie ma możliwosci aby mama nie była motywowana do terapii, jeśli Ty idziesz do domu dziecka.
Leczenie odwykowe nie polega na tym, że ktoś Twoją mame gdzieś wyśle. Cała procedura to rozmowy, motywowanie, mam nadzieję, że równiez oddcięcie od środkow finansowych z ops. Nikt jej nigdzie nie zabierze i do niczego nie zmusi. Nawet jeśli zobowiązana zostanie do leczenia w warunkach stacjonarnych i policja zawiezie mamę do szpitala, to po 5 min. jeśli chce wychodzi i wraca do domu. Masz wpływ na własne życie, Niestety na życie mamy żadnego.