przysposobienie dziecka w trakcie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 lut 2018, 12:09

Witam pomóżcie odnośnie wniosku. Pani złożyła wniosek na drugie dziecko. Jest w trakcie przyspasabiania dziecka. Do wniosku dołączyła zaświadczenie z Sądu że toczy się postępowanie o przysposobienie małoletniej oraz postanowienie z Sądu że na czas postępowania małoletnia będzie przebywała u wnioskodawców. Sąd do czasu trwania postępowania powierzył pieczę wnioskodawczyni. Czy w takiej sytuacji możemy przyznać 500+ (dziecko w peselach ma innych rodziców), czy ona jest opiekunem faktycznym i należy się. Proszę o pomoc.
Staś
Stażysta
Od: 15 lis 2016, 21:00
Zajmuję się: Ś W

Napisano: 06 lut 2018, 14:20

Jest opiekunem faktycznym.
Hippopotomonstro
Praktykant
Od: 21 wrz 2017, 19:51
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 lut 2018, 13:16

mam podobną sytuację Pani złożyła wniosek w styczniu i te same dokumenty ze dziecko jest pod jej opieką tylko nie podała nr pesel dziecka twierdzi ze poda mi go dopiero jak dziecko dostanie nowy pesel starego nie będzie wpisywała. i teraz się zastanawiam czy tak po prostu przyznać czy wezwać do uzupełnienia danych poczekać na pesel i dopiero przyznać od stycznia termin rozprawy ma na 7 marca ale peselu tez od razu nie dostanie trzeba będzie czekać kolejny miesiąc. Ktoś coś podpowie. tylko bez uszczypliwych uwag czytałam wszystkie art odnośnie tego i zgłupiałam.
hania:-)
Praktykant
Od: 07 cze 2017, 13:08
Zajmuję się: Św

Napisano: 08 lut 2018, 12:17

teraz pani jest opiekunem faktycznym dziecka i mzoe otrzymac swiadczenie na to dziecko, ktore teraz ma taki pesel jaki ma, wiec wniosek o ten pesel powinna uzupelnic...w momencie jak zostanie rodzicem tego dziecka, bedzie pobierac swiadczenia jako rodzic a nie opiekun faktyczny i od tego momentu dziecko bedzie tez mialo inny pesel...ja uwazam,ze teraz musi uzupelnic wniosek o ten pesel - inaczej nie mozesz zweryfikowac dziecka
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2018, 15:14

dziękuje za podpowiedz wezwę Panią do uzupełnienia danych, ale obawiam się ze nie będzie chciała ich uzupełnić i zostanie bez rozpatrzenia.
hania:-)
Praktykant
Od: 07 cze 2017, 13:08
Zajmuję się: Św

Napisano: 09 lut 2018, 8:52

Ale dlaczego bez rozpatrzenia? Większość osób na czas postępowania sądowego nie może podawać danych dzieci. Po prostu przedłuż termin żeby osoba nie była stratna. Jak będzie miała wyrok i nowe dane dziecka to Ci uzupełni wniosek.
Joanna_1233
Stażysta
Od: 20 kwie 2016, 17:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x