Witam pomóżcie odnośnie wniosku. Pani złożyła wniosek na drugie dziecko. Jest w trakcie przyspasabiania dziecka. Do wniosku dołączyła zaświadczenie z Sądu że toczy się postępowanie o przysposobienie małoletniej oraz postanowienie z Sądu że na czas postępowania małoletnia będzie przebywała u wnioskodawców. Sąd do czasu trwania postępowania powierzył pieczę wnioskodawczyni. Czy w takiej sytuacji możemy przyznać 500+ (dziecko w peselach ma innych rodziców), czy ona jest opiekunem faktycznym i należy się. Proszę o pomoc.
mam podobną sytuację Pani złożyła wniosek w styczniu i te same dokumenty ze dziecko jest pod jej opieką tylko nie podała nr pesel dziecka twierdzi ze poda mi go dopiero jak dziecko dostanie nowy pesel starego nie będzie wpisywała. i teraz się zastanawiam czy tak po prostu przyznać czy wezwać do uzupełnienia danych poczekać na pesel i dopiero przyznać od stycznia termin rozprawy ma na 7 marca ale peselu tez od razu nie dostanie trzeba będzie czekać kolejny miesiąc. Ktoś coś podpowie. tylko bez uszczypliwych uwag czytałam wszystkie art odnośnie tego i zgłupiałam.
teraz pani jest opiekunem faktycznym dziecka i mzoe otrzymac swiadczenie na to dziecko, ktore teraz ma taki pesel jaki ma, wiec wniosek o ten pesel powinna uzupelnic...w momencie jak zostanie rodzicem tego dziecka, bedzie pobierac swiadczenia jako rodzic a nie opiekun faktyczny i od tego momentu dziecko bedzie tez mialo inny pesel...ja uwazam,ze teraz musi uzupelnic wniosek o ten pesel - inaczej nie mozesz zweryfikowac dziecka
Ale dlaczego bez rozpatrzenia? Większość osób na czas postępowania sądowego nie może podawać danych dzieci. Po prostu przedłuż termin żeby osoba nie była stratna. Jak będzie miała wyrok i nowe dane dziecka to Ci uzupełni wniosek.