Pytanie do ZUS i odpowiedz, która nic mi nie mówi.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sebastian
Praktykant
Zajmuję się: Zdrowy styl życia.

Pytanie do ZUS i odpowiedz, która nic mi nie mówi.

Post autor: Sebastian »

Użytkownik portalu NPI, napisał:
Witam, mój taka posiada zasilek staly ze wzgledu na znaczny stopien niepelnosprawnosci z GOPS i świadczenie pielegnacyjne ( 548 + 215,84 ) zl. Jestem Opiekunem taty i pobieram Specjalny Zasilek Opiekunczy ( 620 ) zł. Tata chce złożyć do ZUS dokumenty o świdczenie uzupełniajace. Chcialem zapytać co w przypadku gdy tata uzyska takie swiadczenie - czy jego zasilek staly + świadczenie pielegnacyjne pozostana bez zmian i czy dalej bede mogl pobierac za opieke nad tata Specjalny Zasilek Opiekunczy ?.
Poniżej odpowiedź konsultanta COT:

Dzień dobry

Świadczenie uzupełniające otrzymasz, jeśli:

1.ukończyłeś 18 lat
2.jesteś niezdolny do samodzielnej egzystencji, a niezdolność ta została stwierdzona orzeczeniem o niezdolności do samodzielnej egzystencji lub orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji lub orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym i niezdolności do samodzielnej egzystencji lub orzeczeniem o całkowitej niezdolności do służby i niezdolności do samodzielnej egzystencji)
3.nie jesteś uprawniony do emerytury ani renty, nie masz ustalonego prawa do innego świadczenia pieniężnego finansowanego ze środków publicznych, np. zasiłku stałego albo zasiłku okresowego (warunek nie dotyczy jednorazowych świadczeń) ani nie jesteś uprawniony do świadczenia z zagranicznej instytucji właściwej do spraw emerytalno-rentowych,
albo
jesteś uprawniony do tych świadczeń (emerytury, renty albo innych świadczeń pieniężnych finansowanych ze środków publicznych, łącznie z kwotą wypłacaną przez zagraniczną instytucję właściwą do spraw emerytalno-rentowych), ale ich łączna wysokość brutto nie przekracza 1772,08 zł.

To sam wyczytalem na stronie ZUS, dalej nie wiem co z SZO. :?:
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Pytanie do ZUS i odpowiedz, która nic mi nie mówi.

Post autor: Szarak »

Nie wiem dlaczego o świadczenia rodzinne przyznawane przez OPSy (w większości) pytacie ZUS a nie dział świadczeń rodzinnych. Uważam, że odpowiedź ZUS jest adekwatna do pytania. Proszę też nie mylić zasiłku pielęgnacyjnego (215,84) z świadczeniem pielęgnacyjnym (1971,00zł). To są dwa różne świadczenia.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

Sebastian pisze: 13 paź 2021, 15:33 Użytkownik portalu NPI, napisał:
Witam, mój taka posiada zasilek staly ze wzgledu na znaczny stopien niepelnosprawnosci z GOPS i świadczenie pielegnacyjne ( 548 + 215,84 ) zl. Jestem Opiekunem taty i pobieram Specjalny Zasilek Opiekunczy ( 620 ) zł. Tata chce złożyć do ZUS dokumenty o świdczenie uzupełniajace. Chcialem zapytać co w przypadku gdy tata uzyska takie swiadczenie - czy jego zasilek staly + świadczenie pielegnacyjne pozostana bez zmian i czy dalej bede mogl pobierac za opieke nad tata Specjalny Zasilek Opiekunczy ?.
Zgadzam się z @Szarakiem, zamiast do ZUSu wystarczyło zadzwonić do swojego ośrodka pomocy społecznej, a ojciec pobiera zasiłek pielęgnacyjny. Ty z kolei mógłbyś ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne na ojca (1971 zł), gdybyś zrezygnował ze swojego specjalnego zasiłku opiekuńczego (w OPS wytłumaczą jak to zrobić sprawnie i bez udziału kancelarii prawnej).

Odnośnie do Twojego pytania – w przypadku uzyskania przez ojca świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, zachowasz prawo do pobierania specjalnego zasiłku opiekuńczego, a ojciec w dalszym ciągu będzie mógł otrzymywać swój zasiłek stały i zasiłek pielęgnacyjny w dotychczasowej wysokości.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Uzupełniając wypowiedź @Ten z Łopieki, trzeba tylko zwrócić uwagę czy po ustaleniu świadczenia uzupełniającego dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, nie zostanie przyznany dodatek pielęgnacyjny. Jeżeli zostanie przyznany dodatek pielęgnacyjny przez ZUS/KRUS to trzeba to zgłosić do świadczeń rodzinnych. Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.
Awatar użytkownika
Sebastian
Praktykant

Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. Zapytalem prawnika osobiscie w kancelarii i odpowiedz byla taka sama jak wasza- ZUS widzi taty Zasilek staly i pielegnacyjne + moje SZO. Świadczenia uzupelniajacego nie bierze pod uwage, podobnie jak np. zasilku celowego. O świadczenie pielegnacyjne 1971 sie staralem z racji na znaczny stopien niepelnosprawnosci i to, ze wymaga pomocy osob trzecich w samodzielnej egzystencji. W GOPSIE nie chcialy mi nawet dac wniosku do wypelnienia, sprawa zajela sie kancelaria. I porzadek w domu dla SZO byl OK dla 1971 juz byl balagan w ich mniemaniu. W decyzji to decyzji, wiek powastania niepelnosprawnosci przed 21 rokiem zycia, podobno balagan ( chociaz dla 620 zl ) bylo ok no i mi napisaly ze przepracowalem tylko 26 miesiecy, dodaly ze tata ma inne dzieci. ( przeciez z nami nie mieszkaja ). W GOPSie powiedzialy, ze albo zostawiaja 620 i sie nie wtracaja, a ja rezygnuje z 1971, albo 620 tez moga uchylic. Teraz 1 listopada moge zlozyc kolejny wniosek, ale boje sie ze nie przedluza mi SZO ( bo tez decyzje mam do 1.11 ) a z 1971 nie wiadomo jak bedzie, bo sprawa nawet do pol roku i zostane bez zadnego swidczenia.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

O SZO zawsze można złożyć na nowy okres. Zawsze można wnieść o zawieszenie postępowania do czasu rozstrzygnięcia sprawy z SP. To że są inne dzieci to nie żaden argument bo na was wszystkich ciąży taki sam obowiązek alimentacyjny (jesteście w jednej linii). Data powstania niepełnosprawności też nie jest przeszkodą bo większość SKO i sądów ma już jednolite stanowisko w tym zakresie. Jeżeli dobrze to rozegracie z kancelarią sprawa może zakończyć się w przeciągu 2 miesięcy. Martwi mnie to co Pan napisał "W GOPSie powiedzialy, ze albo zostawiaja 620 i sie nie wtracaja, a ja rezygnuje z 1971, albo 620 tez moga uchylic.". Nie powinno to tak wyglądać.
Awatar użytkownika
Sebastian
Praktykant

Dzieci Rozsianie po Polsce i po świecie. Tylko ja mieszkam z osoba wymagajaca opieki w jednym budynku. Panie boli to ze znaczny stopien z powodu alkoholizmu, nie uwazaja tego za chorobe, bo ta osoba przeciez moze, ale nie chce. U nas w GOPSie dwojakie podejscie, jesli lezaca lub a wozku, czy po udarze, to nie patrza na wiek powstania niepelnosprawnosci i wywiad i decyzja o ŚP - 3 dni. Znajomym, kolezankom pewnie same by proponowaly. Zreszta znam sytuacje gdzie opiekunka i Pani z mops z jednej miejscowosci, kawka, ciasteczko i nie ma przeciwskazan.
ODPOWIEDZ