Czy w weryfikacji dochodów z systemu na podstawie PIT-u emeryta jest uwzględniona 13 i 14 emerytura ? Z dochodów z systemu wyszło, że Pani przekracza 28 zł , a skoro 13 i 14 się nie wlicza to się zastanawiam czy można by było je odjąć od tej kwoty dochodu, tylko pytanie czy są one ta uwzględnione
No masz obowiązek je ustalić i odliczyć. Są w dochodzie z US bo sa wypłacone i opodatkowane. To organ je pozyskuje od strony lub z zusu i odlicza. Nie tylko możesz je odjąć ale nawet musisz to zrobić.
Dziękuję wam za odpowiedzi. Głównie właśnie mi chodziło o to czy te 13 i 14 są tam w tym dochodzie z 2021 uwzględnione ? żeby je odliczyć, muszę wiedzieć czy one tam są i tu miałam znak zapytania.
A czy wytłumaczyłby mi ktoś jak wygenerować ten ok wud z systemu signity, bo cały czas wyskakuje mi błąd. Nigdy tego nie robiłam, a chciałabym żeby było dobrze zrobione.
A czy gdybym miała np. czysto hipotetycznie pit tej Pani z zusu to by wynikało z niego ile jest 13 i 14 ? albo jakieś decyzje ?
System sygnity nie pokazuje informacji o 13 i 14., tylko dochód. musisz mieć dostęp do ZUS PUE i tam składasz wniosek OKWD z zapytaniem o 13 i 13 oraz o składki.
Podobno z signity się bierze dane do tego wniosku osoby, ściąga się plik. Tylko wyskakuje mi błąd że klientka nie wsytępuje na żadnym wniosku nie wygenerowano dla niej dokumentu ok wud.