Mam wniosek na zwrot VAT - gaz. W CEEB jest zgłoszony kocioł gazowy ale z funkcją c.w.u dopiero w marcu dokonał korekty i prawidłowo złożył deklarację. Chcę dać odmowę - ewentualnie niech się odwoła.A W y jak sądzicie?
Ja się nie kopię o korekty w CEEB jeżeli miał zgłoszony kocioł do grudnia 2022 r. To nie dodatek węglowy gdzie dajesz komuś 3000,00 zł, za nic, na współdzielone piece, bez potwierdzenia wydatku. Tu masz jeszcze faktury i dowód zapłaty.
Może jeszcze doprecyzuję. To jest budynek mieszkalny i zarządca zgłosił 7 kotłów na paliwo stałe z funkcja c.o. i 7 szt kocioł gazowy z funkcją c.w.u. Więc z deklaracji można przeczytać że źródłem ogrzewania mieszkań jest węgiel a nie gaz.
4. Co w przypadku gdy o refundację VAT wystąpią osoby, które otrzymały wcześniej dodatek węglowy (w przypadku osób, które mają więcej niż jedno źródło ciepła zgłoszone do CEEB)? Przykładowo we wrześniu 2022 r. osoba deklarowała, że głównym źródłem ogrzewania jest kocioł na paliwo stałe a od stycznia 2023 r. głównym źródłem ogrzewania będzie kocioł gazowy. Czy takim osobom będzie przysługuje refundacja?
Tak, refundacja podatku VAT będzie przysługiwała jeśli odbiorca od stycznia 2023 r. jako główne źródło ogrzewania zadeklarował kocioł gazowy i faktycznie go użytkuje, dowodem na to będą faktury VAT za dostarczone paliwo gazowe.
Nawet Ministerstwo to widzi inaczej w swoim poradniku.