rejonizacja vs specjalizacja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 20 lip 2020, 9:57

zastanawiam się czy nie wprowadzić nowej organizacji pracy w naszym OPS-ie. Jesteśmy małym ośrodkiem i widzę, że chyba lepiej działałoby wydzielenie wyspecjalizowanych stanowisk pracy aniżeli dzielenie małej gminy na rejony. Z uwagi na oszczędności i tak jeden pracownik ma ryczałt na samochód i musi obskakiwać całą gminę zabierając innych pracowników. Chodzi mi po głowie by wydzielić stanowisko do obsługi usług opiekuńczych o dps-ów, kolejne do spraw osób bezdomnych i sprawozdawczość, kolejne ubezpieczemnia i kdr. Poza tym każde ze stanowisk robi robotę dotycząca pomocy finansowej.. Czy u kogoś z Was jest może coś podobnego? Czy rejonizacja (która tez swoje plusy) jest konieczna?
Celestia
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 12:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 lip 2020, 10:51

U nas w małym OPS jednak ta „rejonizacja” sprawdza się najlepiej. Inne opcje okazały się bardziej dezorganizujące niż ulepszające pracę - co nie znaczy, że tak będzie wszędzie. Ale najpierw trzeba było się na próbę przeorganizować i doświadczyć innych możliwości, żeby się o tym przekonać i znaleźć najlepszy model, do czego zachęcam ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: PS/ZI/GKRPA

Napisano: 20 lip 2020, 11:19

U nas też sprawdza się dobrze rejonizacja tyle, że każdy ma ryczałt na 300km a jest nas 3 na 6,5 tyś mieszkańców
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 23 lip 2020, 9:52

A kto zajmie się bezdomnym, który wymaga umieszczenia w dps? ;)
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 lip 2020, 11:11

Zajmuję się wszystkim, co dotyczy mojego rejonu (pomoc, usługi, DPS, itd.), więc jeżeli bezdomny miałby ostatnie miejsce zameldowania na moim terenie, to ja mu ogarniam wszystko. Jest znajomość całości problematyki, kompleksowe zaplanowanie pomocy i wszystkie dokumenty w moich rękach. U nas robił się chaos, gdy 3 różnych socjalnych załatwiało sprawy jednemu świadczeniobiorcy :roll:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: PS/ZI/GKRPA

Napisano: 23 lip 2020, 11:29

Ten z Łopieki pisze:
23 lip 2020, 11:11
Zajmuję się wszystkim, co dotyczy mojego rejonu (pomoc, usługi, DPS, itd.), więc jeżeli bezdomny miałby ostatnie miejsce zameldowania na moim terenie, to ja mu ogarniam wszystko. Jest znajomość całości problematyki, kompleksowe zaplanowanie pomocy i wszystkie dokumenty w moich rękach. U nas robił się chaos, gdy 3 różnych socjalnych załatwiało sprawy jednemu świadczeniobiorcy :roll:
Potwierdzam. A już zupełny chaos się robi, jak np. "jedyny" pracownik od DPS-ów czy bezdomnych idzie na urlop i nie ma go kto zastąpić, bo nikt nic nie wie :)
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
VIP
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x