renta socjalna..
renta socjalna..
Mam pytanie, czy osoba która ukończyła 18 r.ż. nie jest zdolna do podjęcia zatrudnienia pod żadną postacią - otrzyma rente socj., opuści placówkę, podejmie naukę, otrzyma pomoc na kontynuację nauki - czy jednocześnie można otrzymywać rente i pieniądze na kontynuowanie nauki? oraz np. zagospodarowanie? ..
Re: renta socjalna..
Jeżeli osoba jest zdolna do samodzielnej egzystencji to owszem.
a jeżeli nie jest? porusza się na wozku, ma mało sprawne ręce, a na nogach sie ledwo utrzymuje (nie mowie tu o chodzeniu lecz staniu) będzie mieszkac z matką. ale bedzie sie też nadal uczyć.. pieniadze na zagospodarowanie bardzo sie przydadzą na remont mieszknia (chyba że otrzyma nowe, ale to matke i tak bedzie chciala zabrac do siebie)..
Ale intelektualnie jest ok? To myślę, że może, tym bardziej że piszesz że na kontynuowanie będzie dostawać.
Stopień lekki. Do szkoły chce iść. Chce sie uczyc - jest ambitna.
Jak najbardziej może realizować program usamodzielnienia, gdzie należy ująć o jakie formy pomocy będzie się ubiegała.
czy wniosek o rente można składac przed ukonczeniem 18 rż ? tzn czy wogole bedzie rozpatrywany skoro osoba jest maloletnia. a jesli tak to kiedy? [tzn ile msc wczesniej]
moja corka pobiera rente socjalną i wniosek przyjęli dopiero dzień po ukończeniu 18 lat, wczesniej się nie dało
Oprócz renta socjalna.. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
podawanie lekarstw przez nauczycieli
dodatkowy urlop dla pracowników socjalnych
fundusz europejskie
godziny nocne
opiekun usamodzielnienia
8 - godzinny grafik
indywidualny plan pracy
wakacyjna wymiana...
rodzina zastępcza
dotacja dla niepubliczego Domu Dziecka
L-4 nauczyciela
pomoc pieniężna