w skrócie co wykazujecie w ops:
- posiłki (na podsatwie umowy)
- zakupy, usługi z umów lub FV w kwotach netto za 2013 r.
- piecza zastępcza (noty z PCPR 20,30%),
co jeszcze?
DPS-y: nie mamy z nimi umowy bezpośrednio, jest decyzja kierująca. Piecza - chyba też jednak nie, brak umów, porozumień, wystawiają miesięcznie dla nas noty księgowe...
Pieczy nie ujmujemy. Jest to wykonywanie obowiązków ustawowych polegających na współfinansowaniu. Nie mamy tu do czynienia z odpłatną umową wzajemną, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane. (artykuł z Rachunkowości budżetowej w instytucjach pomocy społecznej)
-czy usługę pogrzebową za podopiecznych wpisujecie ,czy też to jest nasze zadanie i się nie wpisuje??
-Czy jeżeli zawarliśmy umowę za wynajem lokalu na czas nieokreślony w 2009 r. i tylko aneksem w 2013r zmieniliśmy kwotę za odpłatność ...to tego też nie ujmujemy w sprawozdaniu-bo ; aneksów się nie ujmuje i faktur za wynajem za 2013r też nie zliczam i wynajmu wcale nie wykazuję w sprawozdaniu- czy dobrze myślę ???
-czy opłatę za ubezpieczenie mienia OPS na podstawie polisy ujmujecie w sprawozdaniu??
-czy szkolenia za pracowników ujmujecie w sprawozdaniu ???
-czy okresowe badania pracowników ujmujecie ,czy nie??
mam nadzieję wpisałam wszystkie \"rzeczy\" z którymi mam problem ((
wykazuje tylko te zamówienia na które mam zawarte umowy w 2013 r.
- materiały biurowe,
- drobne zakupu art. spożywczych (zesp.interdysc.,) nie wliczam.
- Umowa na rach.bankowe wliczam bo została zawarta 31.12.2013 r. na okres 2 lat więc wliczam za cały okres obowiązywania (czyli 2013,2014,2015)