RODO, a udostepnianie informacji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 cze 2018, 20:42

Osoba złożyła podanie o pomoc finansową do Kancelarii Prezydenta. Kancelaria przesłała to podanie do nas, jako do właściwego OPS, z prośbą o zajęcie się sprawą, rozważenie możliwości udzielenia pomocy tej rodzinie oraz poinformowanie kancelarii o sposobie załatwienia sprawy. W efekcie do Kancelarii Prezydenta zostaje wysłane pismo informujące o sposobie załatwienia sprawy, ale na polecenie szefa została też bardzo dokładnie, ze szczegółami opisana sytuacja całej rodziny wraz z danymi wrażliwymi. Co do informacji o sposobie załatwienia sprawy nie mam uwag, ale w kontekście RODO zastanawiam się, czy możemy podawać do Kancelarii dane typu: dochody rodziny, schorzenia, postawy i działania jej czonków itp. Jak uważacie, można opisać do kancelarii sytuację rodziny, czy też odpowiedziec tylko na pytanie, które zadali (tj. sposób załatwienia sprawy). Jeśli można podać dokładne dane o rodzinie to na jakiej podstawie prawnej?
elba
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 28 cze 2018, 7:10

Ja bym poprzestał na podaniu informacji o tym, że została wydana decyzja (przyznająca lub odmowna) w oparciu o ustawę o pomocy społecznej i po analizie sytuacji rodziny- nic więcej.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 28 cze 2018, 8:09

no dobra ale jesteśmy jednostką budżetową gminy.....to w takim razie podlegamy gminie a tym samym Prezydentowi....to??? można dostać świra
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Napisano: 28 cze 2018, 10:45

Prośba o informację zwrotną o sposobie załatwienia sprawy jest standardową formułą w tego typu korespondencji, ale mam wątpliwości co do szczegółowego opisywania sytuacji rodziny i udostępniania danych wrażliwych. Kilka miesięcy temu odpisywałem na podobny list do RPD, zdarzyło się nam też w przeszłości odpowiadać do KPRM czy SN. Wystarczy ogólnie odpisać, że OPS potraktował sprawę poważnie i dokonał wnikliwej analizy sytuacji rodziny, na podstawie ustawy o pomocy społecznej oraz zgodnie z kompetencjami i możliwościami ośrodka zostało udzielone adekwatne wsparcie w oczekiwanej przez stronę postępowania formie, a z rodziną prowadzona jest praca socjalna w celu przezwyciężenia trudnej sytuacji życiowej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 03 lip 2018, 8:57

Jedno pytanie?? Czy kancelaria pyta o sytuację rodziny?? Nie. To na jakiej podstawie ja opisać. Odpowiedź powinna dotyczyć tylko i wyłącznie sposobu załatwienia sprawy.
ninka
Praktykant
Od: 18 paź 2017, 10:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 lip 2018, 10:02

Dziękuje wszystkim za pomoc. Ja też podzielam takie stanowisko. Jednak moja szefowa miała inne zdanie i nakazała opisać sytuację rodziny, lekko wyśmiewając moje sugestie. No cóż, jak kazała, za zostało zrobione. To ona tą epopeję podpisała :)
elba
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem