Czy jako pracownicy socjalni możemy wymieniać informacje z kuratorem jeśli mamy wspólnych klientów? Z jednej strony to najskuteczniejszy sposób współpracy ale zastanawiam się czy kurator (zawodowy lub społeczny) ma prawo do uzyskiwania tych informacji?
Wniosek o udzielenie informacji. Pogadać sobie możecie, ale w adnotacji/notatce służbowej/wywiadzie środowiskowym nie powinno być napisane: z informacji uzyskanych od Kuratora/pracownika socjalnego..... Chyba, że informacje uzyskaliście na podstawie wniosku o udzielenie informacji- to możecie sobie wtedy pisać.
No właśnie mi chodzi o kwestię bezpośredniej, ustnej wymiany informacji. Jeśli jako pracownik socjalny powołam się na uprawnienia do uzyskania informacji od np. pracownika Urzędu Pracy to uważam, że powinienem ją uzyskać i będzie to zgodne z prawem - nie znam przepisów mówiących, że liczy się tylko pisemny wniosek o udostępnienie informacji. Wg mojej wiedzy jeśli ktoś ma uprawnienia do pozyskiwania danych to po prostu je ma - i może wybrać dowolną formę jeśli wykaże drugiej stronie, że takowe uprawnienie posiada.
Pytanie - czy kurator ma takie uprawnienie?