Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 16 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 05 sty 2016, 14:52

Każda kobieta chciałaby nie pracować, siedzieć w domu i mieć.
To się tak nie da, po to są ograniczenia, że nie wszystkim niepracującym się należy 1 000,00 zł.
To jest tylko dla wyjątków. Ustawa jest prosta i czytelna.
Podzielcie się wzorem decyzji przyznającej i odmawiającej ! Proszę
pusia

Napisano: 05 sty 2016, 14:56

Pusia - w ten sposób odczytując ustawa to jest ona nielogiczna i wzajemnie się wykluczająca
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 15:26

ktoś ma w końcu tę opinię? wszyscy o niej piszą.
beata2

Napisano: 05 sty 2016, 15:29

Ja również proszę [email protected] Z góry wielkie dzięki
gosia22117

Napisano: 05 sty 2016, 15:36

gosia22117 jak dostaniesz prześlij dalej albo ktokolwiek kto ja otrzymał [email protected]
beata2

Napisano: 05 sty 2016, 15:39

e tam opinia :) pewnie opinia-widmo :) ale nawet jakby taka byla - to i tak ja tam wole swoj rozumek od takiej opinii;-) jak zdecyduje tak bedzie:) a ciagle jeszcze to "przezuwam"..jesli wypluje jakas odmowna to nie bede chamem i pomoge napisac odwolanie;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 15:54

Elmer ta ustawa jest "tworem" nad "tworami" zrodzona w kampanii wyborczej PO , którzy zabierali biednym i dawali bogatym.
O logice tej ustawy nie da się dyskutować, bo w niej logiki nie ma.
pusia

Napisano: 05 sty 2016, 16:00

Ja też poproszę [email protected]
maria123

Napisano: 05 sty 2016, 20:28

Ja też mam wątpliwości, czy dobrze interpretuje zapis art.17 ust.9 pkt 3 - świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

3) jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust.1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki
izab12

Napisano: 05 sty 2016, 20:32

Ja też mam wątpliwości odnośnie zapisu art.17 ust.9 pkt 3 - świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

3) jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust.1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki

Z wnioskiem przychodzi niepracująca matka, a ojciec jest osobą pracującą na umowę o pracę i nie pobiera nic na dziecko znikąd, to:
A. Przyznaję świadczenie, ponieważ matka dziecka nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego z ZUS;
B. Odmawiam przyznania świadczenia matce, ponieważ ojciec (czyli jeden z rodziców dziecka) pracuje i w związku z tym nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem.

Proszę o pomoc jaką decyzję podjąć na podstawie powyższego przykładu.
izab12

Strona 16 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x