Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 9 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 04 sty 2016, 14:34

w tym jest problem, że nie:
jeden z rodziców dziecka llub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania
osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej,
które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2016, 14:40

tak doczytałam dzieki
totko

Napisano: 04 sty 2016, 14:43

gdyby tak było to we wniosku byłoby zapytanie o status ojca dziecka
ollla

Napisano: 04 sty 2016, 14:43

ma ktoś tę interpretację z ministerstwa to poproszę: [email protected]
beata2

Napisano: 04 sty 2016, 14:45

poprosimy o interpretację [email protected]
Monikag

Napisano: 04 sty 2016, 14:54

i ja i ja też poproszę [email protected]
rebus
Praktykant
Od: 15 gru 2014, 13:22
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2016, 14:59

tak siedząc i próbując zgadnąć " co autor miał na myśli " dochodzę do wniosku , że ten zapis " jeden z rodziców, być może jest dlatego że to świadczenie przysługuje matce ALBO ojcu, a to przecież jeden z rodziców, i wniosek składa jedno z nich,a we wniosku nawet nie ma miejsca na skład rodziny ( czyli jest nieistotny) wiec wystarczy, ze oświadczy że drugie z rodziców nie pobiera zasiłku macierzyńskiego....
Bo w sumie jeśli by rozumieć ten pkt 3 tak jak by wprost należało rozumieć to wyklucza on jakikolwiek sens pkt 1 tego samego ustępu.

Mam jeszcze pytanie do załączników jeśli z rozp. nie wynika iż trzeba cos dołączać do wniosku to po kiego grzyba jest miejsce we wzorze wniosku na załączniki ??? zreszta myslę, że takie rzeczy jak akt ur czy np wyrok o objęciu opieką jest niezbędny do ustalenia czy ta osoba jest wgl osobą uprawnioną do tego świadczenia
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 04 sty 2016, 15:01

wogole ktos otrzymał na maila interpretacje??
poiut

Napisano: 04 sty 2016, 15:07

ale również jednego z rodziców
ESKA 1

Napisano: 04 sty 2016, 16:20

Ustawa prosta jak ...
Ustalamy czy rodzice podlegają ubezpieczeniu chorobowemu, jeżeli tak (choć jeden z nich) to my nie przyznajemy św. rodzicielskiego od tego jest ZUS i KRUS.

Wiadomo było, że PO daje kasę (ale na niby) tak jak w FA dali gminom 40% ale gminy nic nie dostają bo wszystko idzie na odsetki.
Mistrzostwo świata ...dać ale....
Tosia 3

Strona 9 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x