Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 04 sty 2016, 16:29

moim zdaniem my ustalamy jedynie czy osoba nie OTRZYMUJE zas. macierzyńskiego etc, gdzie jest napisane, ze wypłaca ZUS, KRUS itp.? moim zdaniem może sobie nawet być uprawniona w KRUS, ale jeśli woli u nas to jej sprawa
123456

Napisano: 04 sty 2016, 21:21

Do Tosia 3
dzisiaj na szkoleniu BM mówił, że rolniczka nie ma obowiązku składania wniosku o macierzyński do KRUS-u
bo np. ma zadłużenia w KRUS a oni jak przyznają jakieś świadczenie rolnikowi to go potrącają na poczet zaległych składek
dlatego wiele rolniczek będzie składało wnioski o 1000 do OPS.
A my nie możemy im odmówić !!!
aga.w

Napisano: 04 sty 2016, 21:26

Jeszcze jedna ciekawostka ze szkolenia z BM
Jak małolata (16 lat) urodziła dziecko to ona składa wniosek o 1000 zł.
aga.w

Napisano: 04 sty 2016, 21:53

Czytałam wszystkie wpisy w tym temacie i już nic nie rozumiem. Powiem na przykładzie:
- przychodzi kobieta z wnioskiem o świadczenie rodzicielskie. Ona jest osobą bezrobotną, zarejestrowaną lub nie w urzędzie pracy. Drugi rodzic pracuje na umowę o pracę.
W powyższym przykładzie według was mam przyznać to świadczenie czy odmówić? Ja interpretuje to w taki sposób-nie wiem czy dobrze-że jeśli rodzic, który pracuje i w chwili obecnej nie pobiera żadnego zasiłku z zus, nie przebywa na żadnym urlopie itp to wtedy matce przyznaje świadczenie. Dobrze to rozumiem?
magda123

Napisano: 04 sty 2016, 22:33

Świadczenie przysługuje matce ALBO ojcu z uwzględnieniem. Ust.2 ( czyli matce, tylko w szczególnych przypadkach ojcu) itd. Świadczenie nie przysługuje jeżeli ust. 9 conajmniej jeden z rodziców ma ustalone prawo do..... ( czyli nikt) a ust. 3 jeden z rodziców czyli wracając do komu matce ALBO ojcu z uwzględnieniem ust. 2 lub osobom........ Po polsku ta osoba co pobiera nie może pracować i pobierać świadczenie ( matka Albo ojciec w szczególnych przypadkach lub osoby pozostałe wymienione ust. 1 pkt 2 pkt 3)
Stworek30

Napisano: 05 sty 2016, 8:30

do wypowiedzi tosi: ale w ustawie jest napisane że nie pobierają a nie czy są uprawnieni
zakrecona

Napisano: 05 sty 2016, 9:00

pani pobiera zasiłek dla bezrobotnych ale do 15 lutego dostanie wypłatę za styczeń to kiedy mogę jej wydać decyzję?
czy np. mogę wypłacić różnicę zasiłku jaki otrzymała w styczniu czy musi to być za styczeń?
tamara22

Napisano: 05 sty 2016, 9:27

Ustawodawca wyraźnie określa, że jeżeli jeden z rodziców otrzymuje zasiłek lub uposażenie związane z rodzicielstwem to my nie przyznajemy.

Ustawodawca wyraźnie określa, że jeżeli jeden z rodziców nie sprawuje opieki nad dzieckiem w związku z zatrudnieniem to my nie możemy przyznać.

Uposażenie związane z rodzicielstwem przysługuje obojgu rodzicom. Pomimo obligatoryjnego charakteru podstawowego urlopu z tytułu macierzyństwa, ustawodawca przewidział możliwość rezygnacji z jego części. Zatem matka nie musi wykorzystywać całego urlopu macierzyńskiego (14 tygodni), może pozostałą część pobierać ojciec.

Dlatego świadczenie rodzicielskie przewidziane jest tylko dla tych rodziców, którzy (oboje) nie mogą z nikąd pobrać uposażenia związanego z rodzicielstwem (oboje bezrobotni, oboje studenci, oboje rolnicy, oboje na umowie-zlecenia bez dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe, oboje prowadzący działalność gosp. bez dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe).
Naszym obowiązkiem jest ustalenie w/w faktów i wydanie decyzji.
wiolii

Napisano: 05 sty 2016, 9:38

Wiola wg mnie zapis z ust. 9 pkt 3 jest błędem niechlujstwa ustawodawcy.
Idąc twoim (literalnym rozumieniem ustawy) mnożymy dodatkowe problemy:
1. przychodzi kobietka, składa wniosek - we wniosku w ogóle nie umieszcza przecież ojca dziecka.
2. kobieta może twierdzić, że z tym panem, który ma dziecko to ona owszem raz poszła do łóżka, przyznał się jeleń do tego i uznał, ale od tego czasu to ona go na oczy nie widziała i nie wie co porabia.
Przykładów można mnożyć, szedłbym w kierunku niechlujstwa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 9:38

To w zasadzie jakie dokumenty winniśmy pobrać, żeby ustalić ten stan. Ustawa nie określa tego w sposób jasny i klarowny. Mam pewne obawy co do przyznawania tego świadczenia.
kka

Strona 10 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x