Rodzicielskie art. 17c ust. 9 pkt 3 - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 21    [ Posty: 203 ]

Napisano: 05 sty 2016, 9:47

skończy się jak z becikowym, lada chwila wejdzie kryterium dochodowe
123456

Napisano: 05 sty 2016, 10:06

Świadczenie rodzicielskie powiązane jest z Kodeksem pracy (obecnie mnóstwo zmian).
Jak zapoznamy się z tym co mówi kodeks pracy o uprawnieniach rodzicielskich to wtedy łatwiej zrozumieć naszą ustawę o świadczeniu rodzicielskim.

Wnioskodawcy mogą mówić, oświadczać co chcą, ale to do nas należy ustalenie faktów zgodnych z ustawą i wydanie decyzji.

W zasiłkach rodzinnych np. kobieta też musi wykazać dochody męża i też zdarza się, że od lat nie ma z nim kontaktu, czy przyznajemy zas. rodz. NIE
W tej ustawie jest mowa o rodzicach np. kobieta musi wykazać sytuację drugiego rodzica (pracuje, czy nie) wniosek nie musi zawierać wszystkiego o czym mówi ustawa, ale trzeba ustalić sytuację drugiego rodzica i jak wnioskodawca mówi i oświadcza, że od lat nie ma z drugim rodziciem kontaktu, czy możemy przyznąć św. rodzicielskie NIE

Obowiązek sporządzenia wniosku zgodnie z wymogami ustawy oraz obowiązek zgromadzenia i załączenia dokumentów wymaganych przez ustawę spoczywa na osobie uprawnionej do jego złożenia (Wyrok WSA I S.A./Wa 1566/04)
wiolii

Napisano: 05 sty 2016, 10:16

Do Wiolii

To jeżeli jeden z rodziców będzie pracował to dasz odmowę??
Dorota..

Napisano: 05 sty 2016, 10:21

w ZR ustalamy skład rodziny w świadczeniach rodzicielskich NIE
"W zasiłkach rodzinnych np. kobieta też musi wykazać dochody męża i też zdarza się, że od lat nie ma z nim kontaktu, czy przyznajemy zas. rodz. NIE"
ale becik TAK

"W tej ustawie jest mowa o rodzicach np. kobieta musi wykazać sytuację drugiego rodzica (pracuje, czy nie) wniosek nie musi zawierać wszystkiego o czym mówi ustawa, ale trzeba ustalić sytuację drugiego rodzica i jak wnioskodawca mówi i oświadcza, że od lat nie ma z drugim rodziciem kontaktu, czy możemy przyznąć św. rodzicielskie NIE"
Poproszę o podstawę prawną

Z tego ci się orientuję to macierzyński z ZUS przysługuje gdy druga osoba pracuje :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 10:30

ja również bardzo proszę o interpretację, dziękuję
AnkaAM

Napisano: 05 sty 2016, 10:31

AniaAM

Napisano: 05 sty 2016, 10:35

Ja również poprosze o interpretację
[email protected]

Pozdrawiam
Dorota..

Napisano: 05 sty 2016, 10:45

Jeśli ktoś ma ktoś tę interpretację z ministerstwa to poproszę o przesłanie na a-maila: [email protected]
Beata1

Napisano: 05 sty 2016, 10:47

Ja również bardzo proszę [email protected]
MONIK980

Napisano: 05 sty 2016, 10:48

Dzwoniłam przed chwilą do Ministerstwa i powiedziała Pani,że wystarczy że osoba , która sprawuje opiekę nad dzieckiem i składa u nas wniosek nie pracuje, ojciec jak najbardziej może pracować :)
nowa232

Strona 11 z 21    [ Posty: 203 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x