na pewno są decyzje na "połączenie z rodziną", czyli właśnie 159, ale nie wiem czy o taki pobyt mogą składać osoby ze statusem ukr, czy trzeba konkretną przesłankę wskazać we wniosku i jak wskażesz taką, do której się nie kwalifikujesz, to dostajesz odmowę? nie znam procesu, więc tylko mogę tak sobie gdybać
no ale, poradziłabym się jeszcze kierownika lub prawnika czy iść rzeczywiście w odmowę na te wszystkie zgromadzone dokumenty... bo u mnie zazwyczaj się kończy tak, że na wezwanie nie odpowiadają w całości - wtedy bez rozpoznania, albo mówię, że jak nie mają decyzji to trzeba zrezygnować w wnoszenia o karty.
a co do innych gmin to niestety z doświadczenia wiem, że nie wszystkie zgodnie z ustawą przyznają karty

np. nie patrzą na artykuły w pobycie czasowym i przyznają kdr, że tak brzydko powiem, "jak leci"...
ciekawe są też decyzję z art. 160 - żeby taką dostać, trzeba spełniać warunki z art. 159... także można z niektórymi polemizować, no ale my wydajemy decyzje/przyznajemy kdr zgodnie z tym, co mówi ustawa - a do negatów służy odwołanie i już wyższa instancja może coś zaradzić
my możemy co najwyżej zgłaszać chęć zmian w ustawie... od czasu do czasu pojawiają się takie pisma do gmin
ps. sorry za te rozmyślania "na głos"