rodzina zastępcza - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 17 gru 2010, 16:39

Malwinko, masz rację, ale Twoja interpretacja przepisów prawa cywilnego a wyrażanie opinii o mnie, to dwie różne kwestie. Publikowanie zdjęć dzieci nie jest ani naruszeniem prawa, ani też krzywdzeniem dzieci w dodatku - jak twierdzisz - z premedytacją, kiedy posiadam pisemną zgodę przedstawiciela ustawowego, bądź w sytuacji, gdy zgoda ta nie jest wymagana, gdy sam jestem opiekunem prawnym i to ode mnie zależy czy upublicznianie wizerunku może mieć miejsce czy będzie to na tyle niebezpieczne, iż lepiej będzie powstrzymać się w przedstawieniem zdjęć. Z pewnością pewne ograniczenia zostały nałożone, jak np. dane osobowe, nazwisko i inne bardziej ważne dane dzieci, ich rodziców, adresy. Podobnie ma się to do publikowania fotek na \"Naszej Klasie\". Wtedy trzeba by było zabronić dzieciom wystawiania zdjęć na widok innych. Są pewne ogarniczenia, które trzeba mieć na uwadze i wydaje mi się, że przestrzegam prawa i nikogo tym nie krzywdzę, a w szczególności dzieci, które mają dla mnie nadrzędne znaczenie i są najważniejsze. Sprawa odpowiedzialności i naruszeń opisana została wyraźnie w przepisach prawa cywilnego, a to z pewnością nie jest przestępstwem, zaś w moim przypadku - nie wyczerpuję znamion czynu naruszającego dóbr osobistych.
Życzę Wszystkim zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego ROKU.
Andrzej
~rodzina zastępcza z Chorzowa

Napisano: 20 gru 2010, 18:31

Witam pisze do ludzi dobrego serca a wierze ze sa tacy mianowicie chodzi o pomoc rodzinie a w sumie dziewczynie która ma 16lat i wychowuje swoje dziecko w totalnej biedzie a nie stac jej na podstawowe środki do życia,mieszka w oławie i jesli ktoś byłby zainteresowany pomocą to prosze o kontakt można tam pojechać osobiscie(łąkowa 3/1 i sie przekonać o tym w jakich warunkach żyją) a brakuje jej dosłownie wszystkiego łóżeczka ciuszków jedzenia,mleka dla dzidziusia,pampersów a opieka jej pomaga daje 150zł na cały miesiac i jak tu żyć-sama pomogłam ile mogłam jednak to mało na potrzeby rosnącego dzidziusia.Wierze ze znajdą sie ludzie którzy mogą pomóc trzeba pamietać że każda okazana dobroć zwraca sie z podwojoną siłą w przyszłości-ja w to wierze a mój nr to 665 418 837 a bezpośredni numer do tej młodej matki to 605379868
~buli

Napisano: 28 gru 2010, 23:57

W myśl art. 81 prawa autorskiego rozpowszechnienie wizerunku wymaga każdorazowego zezwolenia osoby na nim przedstawionej. Zgoda taka nie jest wymagana jeśli osoba sfotografowana otrzymała wynagrodzenie za pozowanie (domyślnie wypłacenie honorarium wiąże się z wyrażeniem zgody na publikację zdjęcia). Warunki te ulegają pewnej modyfikacji w przypadku osoby powszechnie znanej, którą sfotografowano w związku z pełnieniem funkcji politycznych bądź zawodowych, jak i w przypadku uwiecznienia człowieka jako elementu większej całości (np. zgromadzenia sportowego, krajobrazu, imprezy publicznej). Nie może to jednak polegać na wyławianiu z tłumu i portretowaniu poszczególnych uczestników takiej imprezy bez ich zgody.
W sytuacji udziału w imprezie publicznej publikacja na zdjęciu osoby jako jednego z jej uczestników nie wymaga odrębnej zgody. Jeśli jednak sposób przedstawienia osoby jest wyjątkowo niezręczny przysługuje zawsze roszczenie o usunięcie zdjęcia jako naruszającego dobra osobiste chronione na podst. art. 23 kodeksu cywilnego.

~prawnik

Napisano: 19 lut 2011, 14:19

Byłam z mężem rodzicem zastępczym dla 10 letniego chłopca 6 lat.Jego Mama latała po Polsce a siostra była z Babcią która nie dała rady wychowawczo z wnukiem.
My wytrzymaliśmy 6 lat.
Piekło w domu było nie do opisania.
Straciliśmy zdrowie i siły.
Błagam ,aby się dobrze zastanowic.
Wychowywałam różne dzieci ,aż pewnego razu ....życie nas z mężem przerosło.
Leczymy się z ran....
~jola

Napisano: 17 mar 2011, 19:46

APEL
Jeśli poszukujecie rodziny zastępczej dla konkretnego dziecka/dzieci
prosimy o kontakt z nami; e-mail: [email protected]
Chętni i otwarci na podjęcie współpracy oczekujemy propozycji w tej sprawie,
zaś w sprawach pilnych prosimy o kontakt telefoniczny
pod nr (0) 516 855 250

UWAGA: W chwili obecnej w naszej rodzinie mamy wolne miejsca na przyjęcie dziecka/dzieci do rodziny zastępczej.

https://www.rodzinazastepcza.pl.tl/
~Andrzej i Beata

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x