rodzina zastępcza proszę o pomoc - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 lip 2010, 15:04

Witam mam pytanie. Dziś petentka przyniosła mi postanowienie sądu rodzinnego mówiące o tym iż sąd postanawia jej udzielić zabezpieczenia jej małoletniemu wnukowi i umieścić go u niej jako u rodziny zastępczej. Nie wiem co teraz zrobić ze świadczeniami rodzinnymi i świadczeniami z FA które pobiera u nas matka tego dziecka? Wstrzymać je, niech wniosek o rodzinne na to dziecko złoży jego babcia?Czy wogóle nic nikomu nie wypłacać bo powinni dostawać środki finansowe z innego źródła jako rodzina zastępcza.
~ASIA

Napisano: 16 lip 2010, 15:18

wstrzymać matce a babci jako rodzinie zastępczej przysługują świadczenia z PCPR-u
~Emilka

Napisano: 16 lip 2010, 15:46

najpierw musisz ustalić czy ta matka biologiczna będzie ponosiła odpłatnośc za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej, bo jesli będzie to zasiłek pielęgnacyjny musisz wypłacać
~Iza

Napisano: 16 lip 2010, 15:54

Dziękuję.
~ASIA

Napisano: 20 lip 2010, 12:52

ani rodzinne ani swiadczenia z funduszu nie przysługują na dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej zasiłek pielęgnacyjny tak, przysługuje
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2010, 21:18

Podobnie jak nowa. Świadczenia rodzinne wraz z dodatkami wstrzymać na podstawie postanowienia o ustanowieniu rodziny zastępczej. Jeśłi dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności wniosek o zasiłek pielęgnacyjny składa rodzina zastępcza. Świadczenie na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka wypłaca rodzinie zastępczej PCPR lub MOPS.
~k.j

Napisano: 04 sie 2010, 22:05

jeżeli w postanowieniu w trybie zarzadzenia tymczasowego jest wpisane ,ze umieśćić dziecka w rpodz.zastępczej, nalezy matce wstrzymać swiadczenia a rodzinie wypacić świadcz.na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka
~lidia

Napisano: 10 sie 2010, 12:01

Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje dziecku, ale powinna go pobierać rodzina zastepcza, a nie matka biologiczna.
~izabela

Napisano: 17 sie 2010, 1:59

ani rodzinne ani swiadczenia z funduszu nie przysługują na dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej zasiłek pielęgnacyjny przysługuje
~szyc

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x