Ja informuję ustnie, że to ich decyzja i mówię o możliwych konsekwencjach. Ludzie są tak napalenia na kasę, że mają to gdzieś i składają oświadczenia, że zaprzestali pracy/prowadzenia w gospodarstwie.
mam wrażenie że to tylko jakieś strachy.
KRUSowi też zależny żeby mieli kase, w mojej gminie jest około 100 osób (rolnicy) które mogłyby pobierać ZDO moja gmina jest jedną z mniejszych w powiecie a w całym powiecie 9 gmin czyli 9*100=900 to jest tyle osób * 1500 rocznie opłaty 1 350 000 zł tyle straci jeden powiat w ciągu roku
Chore to wszystko. Jak się zaczynała jazda z ZDO i rolnikami to osobiście dzwoniłam do KRUS-u i dowiedziałam się, że jak ktoś jest właścicielem gospodarstwa to nie ma możliwości żeby go "wypisać" z ubezpieczenia na podstawie złożonego w OPS-ie oświadczenia. A teraz podają takie komunikaty. Masakra jakaś. Co mam z tym teraz zrobić??? Decyzje wydane i w czerwcu poszły wypłaty (wyrównania też).
Ja też dzwoniłam w maju do krus i otrzymałam infoirmacja że oswiadczenie że nie pracuje w gospodarstwie rolnym głównie chodziło mi o domownika nie przeszkadza i nie ma podstawy żeby musiał sie wyrejestrować z krus, rolnicy indywidualnie jeździli do KRUS i pytali i jak mówią nie było problemu a teraz jak już wypłaciłam zmienili zdanie???!!!! Niektóre osoby pobierajace ZDO jakby wiedziały że w związku z oświadczeniem zostaną wykreślone z KRUS to pewnie zrezygnowałyby ze składania wniosku.