rolnicy-komunikat-krus - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 15 lip 2014, 13:54

My dostaliśmy dzisiaj odpowiedź z KRUS z naszej placówki ze na odnośnie komunikatu stanowisko zajmie KRUS w Warszawie. Myślę , że chodzi tu o wyjaśnienie kwestii składek czy takie osoby zostaną wyłączone z ubezpieczenia KRUS czy nie. Jeżeli Tak to my opłacamy jeżeli nie to zostają w KRUS. Natomiast ZDO wypłaca się dalej skoro złożyli stosowne oświadczenie.
rtv

Napisano: 15 lip 2014, 14:45

Toż komunikat jest stanowiskiem KRUS w Warszawie, co wy znowu wypisujecie? Na ścianie łazienki na dworcu pks go nie przeczytaliście tylko na stronie centrali KRUS. Ogarnijcie się w końcu.
xyzz

Napisano: 15 lip 2014, 15:03

No tak komunikat jest, ale KRUS wobec osób ubezpieczonych z mocy ustawy stosuje swoje przepisy i tak te decyzje i oświadczenia z ośrodków są dla KRUS niewystarczające, jeszcze rolnik musi zaprzestać według ich przepisów. No i to wyrejestrowywanie z datą wsteczną,co też powoduje pozbawienia ludzi ubezpieczenia zdrowotnego wstecz jest ciosem poniżej pasa. KRUS, wydał komunikat ale w rejonie w placówkach to jeszcze nie są przygotowywani na jego realizację.Samo to, że my jako rolnicy w maju byliśmy informowani, że jak podlegamy z mocy ustawy to nadal będziemy podlegać pod ubezp. w KRUS. Jeśli chcą nas wyrejestrować to niech zrobią to od m-ca lipca, kiedy jest komunikat, kiedy się tworzą wytyczne do placówek KRUS w rejonach a nie tak na wariata !!!
Gość

Napisano: 17 lip 2014, 11:38

Zanim zaczesz kogoś oceniać przemyśl to. wypowiadasz się bo nie masz rolników. Gdyby nasza delegatura nie kazał nam informować o komunikacie rolników to nikt sam z siebie tego nie by nie robił. Komunikat jest i dotyczy rolników i ubezpieczenia w KRUS. Osoby zgodnie z komunikatem jak rozumiem nie powinny podlegać ubezpieczeniu w KRUS. Dlatego interesuje mnie fakt czy opłacać składkę czy nie.Jak nie masz takiego przypadku to się nie wypowiadaj.
rtv

Napisano: 17 lip 2014, 11:46

U mnie dwie rolniczki, współwłaścicielki gosp. rolnego rezygnują z ZDO. Kontaktowały się z KRUS w Warszawie Mało tego, dostały równiez informację, że jesli sa wspołwłaścicielkami i nie ma rozdzielności z ubezpieczenia zostanie wyłączony wspołwłaściciel gosp. rolnego.
???

Napisano: 21 lip 2014, 20:37

??? pisze:U mnie dwie rolniczki, współwłaścicielki gosp. rolnego rezygnują z ZDO. Kontaktowały się z KRUS w Warszawie Mało tego, dostały równiez informację, że jesli sa wspołwłaścicielkami i nie ma rozdzielności z ubezpieczenia zostanie wyłączony wspołwłaściciel gosp. rolnego.
wspolwlasciciel zostanie tez wylaczony nawet jak sam zapitala w tym gospodarstwie? tylko dlatego,ze drugi wspolwlasciciel w nim nic nie robi bo sprawuje opieke? ciekawe to bardzo:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 7 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x