rolnicy-komunikat-krus - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 08 lip 2014, 17:53

A czy ktoś z rolników będący ubezpieczony z mocy ustawy, będący zarazem właścicielem, albo współwłaścicielem został wykluczony z obowiązkowego ubezpieczenia w KRUS w związku z przyznanym zasiłkiem dla opiekuna ?
wwo

Napisano: 08 lip 2014, 18:08

dzwoniłam dziś do swojego oddziału krus i się dowiedziałam, że rolnik sam z krus nie może zrezygnować tylko wówczas gdy ma naszą decyzję, w której jest napisane ze opłacamy składki i to wyłącznie mogą go wyrejestrować od daty wydania decyzji nie wstecz, ja znowu mam zaświadczenia z krus że rolnik jest obowiązkowo ubezpieczony w krus i co koło się zamyka.jak z tego wybrnąć?
kasia001

Napisano: 08 lip 2014, 18:45

No tak, tyle jest zamieszania w związku z tym komunikatem KRUSu, ale jak dla mnie z tych zpisów nie wynika, że to dotyczy wszystkich i tych ubezpieczonych z mocy ustawy będącymi właścicielami. Natomiast do osób ubezpieczonych na wniosek to nowością jest tylko to wsteczne wykluczenie. Za ten wsteczny okres dla osób, które otrzymają zdo to też jest sprawa w ustawie uregulowana. No może nie jest tak źle, jak to wygląda.
wwo

Napisano: 08 lip 2014, 22:45

Elmer ale dlaczego wypłacasz rolnikom ,coś tu jest nie tak.
beti 7

Napisano: 09 lip 2014, 7:24

beti7 a dlaczego mam nie wypłacać jak mam oświadczenie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 7:35

beti 7 pisze:Elmer ale dlaczego wypłacasz rolnikom ,coś tu jest nie tak.
ja tez wypłacam rolnikom i jestem ciekawa, co jest nie tak ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 8:41

W tym wypadku, to KRUS plecie bzdury. Problem będzie z domownikami ubezpieczanymi na wniosek, bo być może nie opłaci im się ubiegać o ZDO. Takich to raczej musimy ubezpieczyć, bo nigdzie indziej nie podlegają z mocy ustawy. Jeżeli chodzi o małżonków posiadających gospodarstwo, to ja tu nie widzę żadnej okoliczności wykluczającej ich z ubezpieczenia w KRUS, bo podlegają mu z mocy ustawy. My ubezpieczamy, gdy nigdzie indziej nie podlega i nie możemy wymusić pierwszeństwa ani na ZUS ani na KRUS.

Ale główny problem nie leży w ubezpieczeniu, tylko w pobieraniu dopłat. Jak takie oświadczenie o zaprzestaniu wypłynie w świat to będzie chryja. Pozostanie obowiązek ubezpieczenia, ale agencja może mieć roszczenia.
west

Napisano: 09 lip 2014, 13:11

west pisze:xyzz- niekompetencja to jest jakiekolwiek dotknięcie przez ciebie klawiatury. Musiałeś/aś mieć wysoko postawioną rodzinę, że masz okazję w temacie się wypowiadać.
Oj tam, może ma inne zalety. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 09 lip 2014, 14:07

Ten komunikat KRUS wydaje mi się naciągany - nie znam się na ich przepisach ale przecież jest możliwość "nie pracowania" w gospodarstwie i być ubezpieczonym. Ale to nie zmienia faktu że taki komunikat jest. Osobiście - choć nie muszę, bo komunikat jest dostępny dla wszystkich - będę dzwonić do rolników i informować, bo korona z głowy mi nie spadnie, a znając życie to w pierwszej kolejności mi się oberwie że krus wyrejestruje z ubezpieczenia.

Nie uważam też że rolnicy tacy biedni bo większość nie wie co bierze i wielkie zdziwienie że takie oświadczenie muszą napisać "bo jak to przecież mama niepełnosprawna a ja zaglądam do niej"
A jeden rolnik napisał mi oświadczenie że w momencie jak zajmuje się mama to nie pracuje w gospodarstwie.
nora

Napisano: 15 lip 2014, 13:35

Ciężko pracujących? Nie rozśmieszaj mnie tym bełkotem - wpisy na tym forum, brak umiejętności czytania nawet, co chwila kompletnie od czapy pytania dot kwesti jak wół uregulowanych, to obraża inteligencję. Urzedników? jacy z was "urzędnicy" skoro polowa to nawet dobrze czytac nie potrafi. Forum nędzy i żenującej niekompetencji pseudourzedników pozatrudnianych za jajka i smietane w kozich wólkach
xyzz

Strona 6 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x