Rolnicy rezygnują z ZDO, po wizycie w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 31 lip 2014, 13:36

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 13:55

Gość pisze:Karoosia no to ułatwiliście pracę KRUSowi
Wystąpilyśmy z zapytaniem bo ludzie sami nie wiedzieli czy są obowiązkowo czy nie ubezpieczeni w KRUS. Dziwi nas postawa naszej PT KRUS, tym bardziej Ze rok temu w VII 2013 r była fala przyznawanych swiadczeń piel rowniez dla rolnikow (głownie matki na dzieci). Wowczas osoby oświadczły nam ze nie pracują, nie prowadzą gospodarstwa rolnego (w myśl wyroku z grudnia 2012 r)i świadczenia piel zostaly im przyznane. KRUS doczepił się TERAZ do ZDO a co z SP ?>???????, jak już maja tak dzialać to niech przynajmniej niech to robia konsekwentnie.
Karoosia

Napisano: 31 lip 2014, 14:05

Ja jestem matką, której odmówiono w lipcu 2013r. przyznania świadczenia pielęgnacyjnego dlatego, że jestem rolnikiem. Teraz jestem w trakcie regulowania spraw ubezpieczenia w KRUS, ode mnie KRUS chce również decyzję odmowną na przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego za ubiegły rok, trudno ocenić jak daleko KRUS się posunie odnośnie wskazywania osób do wyrejestrowania.
Gość

Napisano: 31 lip 2014, 14:53

no i mam decyzję z KRUS, gdzie wykreslili rolnika( małżonka) z ubezpieczenia społecznego oraz ze zdrowotnego też od 01.07.2013, niby zdrowotnie nie mogła przy mężu zostać.
oleńka1

Napisano: 31 lip 2014, 16:46

obawiam się krus chce upiec swoją pieczeń zanim zapadną jakieś decyzje na górze https://www.farmer.pl/finanse/kredyty-ub ... 52050.html kwestia tylko ilu rolników uda się im wywalić i kto to będzie potem odkrecał ale niech oni też mają bajzel
Krzysiek22

Napisano: 01 sie 2014, 8:50

Nie rozumiem po co ta Wasza dyskusja. Z całym szacunkiem do rolników ale ja uważam, że rolnik tak jak każdy inny człowiek musi wybrać albo prowadzi gospodarstwo czyli pracuje albo opiekuje się niepełnosprawnym. Gospodarstwo do źródło dochodu rolnika, ja żeby dostać świadczenie muszę zrezygnować ze swego źródła dochodu to nie rozumiem dlaczego rolnik nie. Też mogłabym powiedzieć, że mam działalność gospodarczą która nie koliduje z opieką, ale mi nie dano takiego wyboru. Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka.
Gość

Napisano: 01 sie 2014, 9:20

Gość miałbyś pełną rację gdybyś żył w normalnym kraju. Ty żyjesz w Polsce. rolnikiem w tym kraju jest ktoś kto ma 1 ha, którego nigdy nie uprawiał, czasami nawet nie wie gdzie jest dokładnie jego działka (np. mój szwagier) a składki do KRUS płaci by mieć emeryturę.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 9:27

Elmer pisze:Gość miałbyś pełną rację gdybyś żył w normalnym kraju. Ty żyjesz w Polsce. rolnikiem w tym kraju jest ktoś kto ma 1 ha, którego nigdy nie uprawiał, czasami nawet nie wie gdzie jest dokładnie jego działka (np. mój szwagier) a składki do KRUS płaci by mieć emeryturę.
Elmer płaci, że musi czy płaci, bo chce emeryturę?
Kati@

Napisano: 01 sie 2014, 9:32

chce emeryturę, mieć ubezpieczenie zdrowotne itp.
Norma
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 9:38

to akurat rozumiem, czyli chce płacić /wiadomo niższe składki jak do zus/ ale moje pytanie dot. czy może z niej dobrowolnie zrezygnować?
Kati@

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x