Rolnicy rezygnują z ZDO, po wizycie w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 01 sie 2014, 10:13

Do Gościa jest już różnica w samym ubezpieczeniu, Ty jak zrezygnujesz z prowadzenia działalności gosp.( czy nawet gdy ją zawiesisz ) w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem nadal pozostajesz w swoim systemie ubezpieczeń społecznych, czyli w ZUS. Ośrodek odprowadza za Ciebie składki i masz kontynuację ubezpieczenia w ZUS - lata tych składek liczą się do okresów składkowych do świadczeń emerytalno - rentowych w ZUS, tak na przyszłość. Natomiast rolnik, tak jak ja kiedy nie mogę prowadzić gospodarstwa i w nim pracować, bo moje dziecko wymaga całodobowej opieki, rezygnując z pracy zostaję jednocześnie pozbawienia możliwości ubezpieczenia w KRUS czyli zrywa mi się kontynuację ubezpieczenia i zostaję przeniesiona do ZUS i za ten okres sprawowania opieki nie uzbieram lat składkowych do KRUS - do którego nie wlicza się ZUS, czyli tak ja dla mnie ma to duży wpływ na przyszłą emeryturę, bo w ten sposób mogę nie uzbierać 25 lat ubezp. tylko w KRUS. Opiekę sprawować muszę i jeszcze dodam, że mieszkając w mieście i mając niepełnosprawne dziecko masz dostęp do lepszej pomocy, bo są ośrodki terapeutyczne, szkoły specjalne i integracyjne i czy chociażby ośrodki adaptacyjne czy też dzienne ośrodki dla dzieci niepełnosprawnych i większości przypadków są to placówki opłacane przez samorządy stworzone po to by nieść pomoc swoim mieszkańcom i daletego są niedostępne dla dzieci z poza terenu. Dlatego taki wybór: opieka albo KRUS jest niesprawiedliwy, bo przecież tu nie ma wyboru - trzeba zająć się dzieckiem.
Ponieważ chce się zrobić oszczędności kosztem rolników to wymyślono taki bat na rolnika - jakim jest KRUS. A KRUS tak tym batem wywija, że sam powinien uważać by w tym zapędzie sam się nie poobijał.
Gość

Napisano: 01 sie 2014, 15:12

I wszystko sprowadza się do tego, że KRUS jest to instytucja która powinna dawno zniknąć, a rolnicy bronią jej jak świętości. Ludzie mający 1 h ziemi nie powinni nazywać się rolnikami, ale wielu ludzi specjalnie nabywało "gospodarstwa" działki żeby płacić KRUS i potem marudzić, że mają głodową emeryturę.
Do Elmera - a może szwagier zacząłby uczciwie płacić składki tak gdzie powinien.
Gość

Napisano: 01 sie 2014, 15:14

Gościu szwagier by bardzo chciał uczciwie płacić składki. Tylko wtedy ty byś więcej za jego usługi zapłacił i ani jemu ani tobie by się to nie opłaciło. Gdyby państwo nie było wielkim złodziejem to by płacił.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2014, 15:46

Ależ ten szwagier uczciwie płaci składki, które sam musi wypracować, czego nie można powiedzieć o urzędniku - któremu trzeba dać płacę, opłacić za niego wszystkie składki, zorganizować mu miejsce pracy; biurko, krzesło, komputer itp. a czasami jego aktywność zawodowa ogranicza się do rozglądania celem stwierdzenia, gdzie ma posadzić swoje cztery litery i za wszystko to płaci podatnik.
Gość

Napisano: 04 sie 2014, 7:33

ale to masz pretensje do urzędnika, czy do tego kto taki system wymyślił?
Jak się ma krowę to się ją doi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x