Rozmowa na asystenta rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 10 z 12    [ Posty: 111 ]

Napisano: 29 mar 2014, 11:01

Takie pytania padały już na tym forum wielokrotnie i bezskutecznie. Pomijając osobę i jej imię przez chwilę pozostanę przy zachowaniu i postawie opisywanej w tym wątku. Jej wyjaśnienie jest dość proste i nie wymaga specjalistycznych kompetencji. Ciągłe ocenianie z tendencją do zaniżania, celowanie w intelekt rozmówcy lub całej grupy z jednoczesnym wynoszeniem własnych walorów, często wbrew oczywistym faktom, świadczy o, ogólnie to nazwę, głębokiej frustracji.
Natomiast w związku z wykonywaną pracą mam duży kontakt ( i możliwość naocznej obserwacji ) z dziećmi i młodzieżą ze środowisk głęboko patologicznych, i tylko tym dzieciom zdarza się w ferworze walki celować w rodziców, ich morale, choroby, tryb życia. Nigdy takiego zachowania nie zaobserwowałam u dzieci pochodzących z \"normalnych\" środowisk. I bez odpowiedzi pozostawię pytanie o dorosłą osobę, która posługuje się takimi metodami w chwilach napięcia emocjonalnego lub wewnętrznego konfliktu.
Proszę, aby nikt z czytających nie brał tej wypowiedzi do siebie bo mówię o zjawisku, a nie konkretnej osobie.
~do zmęczonej

Napisano: 29 mar 2014, 14:39

to forum PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - i wierzyć się nie chce- jak SIĘ ZACHOWUJECIE.
Wstyd, ~...- jesteś mężczyzną- a potrafisz tak wulgaryzować.Twoje słowa są tak obelżywe- że oczy z orbit wychodzą;(
Jakimś cudem....tu problemu nie widzicie.
~black

Napisano: 29 mar 2014, 14:55

A wy nadal gnijecie przed kompami?
~Adam

Napisano: 29 mar 2014, 15:21

do black. Rozumiem, że jak słyszysz lub widzisz wulgaryzmy pisane przez kobietę to z orbity wychodzi ci coś innego?
~pytanie

Napisano: 29 mar 2014, 21:02

Pilne!!!
do pani z godziny :9.01 lub innych z doświadczeniem w pracy z dziećmi - z zaburzeniem zachowania.

z całego postu pani -...natrafiłam na jedno bardzo interesujące mnie zdanie, a mianowicie - że posiada pani doświadczenie w pracy z dziećmi j/w. No super ...
Szybko przechodzę do rzeczy - ( mając nadzieję , iż zaglądnie pani na to forum) i wymieni się poglądem apropos pracy z dziećmi.
Praca z dzieckiem jak by nie było związana jest z ustaleniem planu terapeutycznego. Tak ? Plan poparty musi być diagnozą ( sorry - muszę użyć tego niechcianego słowa)-ale na pewno zetknęła się pani z tym problemem.
Jak pani uważa, jakie jest pani zdanie, doświadczenie.
1. Stosować diagnozę tzw: etykietującą ( opisujecie trudne zachowania w kategoriach normy i patologii- nawet testy kliniczne, klasyfikacji )- czy bronicie się przed tego rodzaju metodą i wolicie diagnozować w oparciu o
2.Diagnozę rozumiejącą- czyli pracujecie na symptomach zachowania u dziecka- i uznajecie - że to najlepsza droga do poznania dziecka.?
Pani opisała \" wojnę słów\" dzieci na przykładzie obserwacji , zatem wnioskuję ,iż pewno nr.2 - ale ..?
Moje dane :
Dziecko nie jest -dobrym badanym- trudno jest rozróżnić prawdziwe- fałszywe Ja u niego . Jakie ma pani zdanie w tym temacie.?

Zagadnienie Przemocy Domowej ( sylwetka sprawcy) interesuje mnie na maksa- żeby lepiej poznać sytuację psychologiczną ofiary i sprawcy i skuteczniej pomagać - uczestniczyłam nawet w specjalnych sesjach . Od niedawna zaczęłam również pracę z dziećmi w kontekście Przemocy - agresji. Tu się wdrażam w zawiłości inteligencji emocjonalnej.
\"Dobre praktyki\"-dlatego pytam - lepsze efekty pracy uzyskujecie po jakiej diagnozie ? czy nie obserwujecie różnicy. Wy jako osoby z doświadczeniem z tym temacie.

Jestem po 4 dniowych warsztatach \" Przemoc rówieśnicza \"- które prowadziłam z młodzieżą. Mam masę spostrzeżeń - ale chętnie poznam Pani / Państwa opinie.

ps. no już się nie obrażajcie.

~emilka

Napisano: 29 mar 2014, 22:10

no kuźwa ona do Tworek sie nadaje jak nic, albo ona wyleczy albo ją wyleczą
~...

Napisano: 29 mar 2014, 22:32

~...
a pan co o tym sądzi ? no witam.
Pan mało pisze zazwyczaj - ale ja wnioskuję , iż wie pan o wiele więcej - czytałam kilka innych postów pana autorstwa.( poza tymi wulgarnymi)
Pan jest pr. socjalnym.?
~emilka

Napisano: 29 mar 2014, 22:55

Nie zaczynajcie znów.
Lepiej mi powiedzcie co dziś ciekawego leci w tv?
~Adam

Napisano: 29 mar 2014, 22:58

Adamie, to że to forum tak wygląda to tez twoja zasługa, i trochę za późno bijesz w dzwony. Nie wierzę w twoje dobre intencje.
~A

Napisano: 29 mar 2014, 22:58

Jaki film polecasz ze swojej filmoteki ? w tv- nic ciekawego, chyba.
~emilka

Strona 10 z 12    [ Posty: 111 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x