Moja mama (w DPS-ie od 2 lat) ma propozycję wyjazdu rehabilitacyjnego lub jakiś wczasów nad morze. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, rozmawiałyśmy telefonicznie i nie za bardzo mi wytłumaczyła. Mają jechać kilkuosobową grupą. Prawdopodobnie jako jedyna ma ponieść (jeżeli by się zdecydowała) całość kosztów, prawie dwa tys. pln.
Czy to normalne, że niektórzy pensjonariusze DPS-u mają dofinansowanie a inni nie mają ?
Różne koszty wyjazdu rechabilitacyjnego
Re: Różne koszty wyjazdu rechabilitacyjnego
Dla mnie też dziwna, ale może są jakieś kryteria które decydują o różnych kosztach ?
Zależało by mi aby mama pojechała, ale wyłożenie takiej kwoty przekreśla jej wyjazd. Ma odłożone w depozycie prawie całą kwotę, ale co w sytuacji gdy będzie potrzebowała na leki itp.. ?
Zależało by mi aby mama pojechała, ale wyłożenie takiej kwoty przekreśla jej wyjazd. Ma odłożone w depozycie prawie całą kwotę, ale co w sytuacji gdy będzie potrzebowała na leki itp.. ?
Jeśli mama ma orzeczenie o st. niepełnosprawności i skierowanie lekarza - pobyt kwalifikowałby się do dofinansowania z PFRON. Może mama jedzie poza wnioskiem z PFRONu? i musi ponieść pełne koszty pobytu.
Mama nie ma orzeczenia o niepełnosprawności i pewnie dlatego nie ma dofinansowania.
Dzieki za informacje
Dzieki za informacje
Oprócz Różne koszty wyjazdu rechabilitacyjnego - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
odmowa umieszczenie
Zgon przed zamieszkaniem w DPS. Decyzja wygaszająca czy pismo do instytucji??
Płatność za lekarstwa.
kto wydaje decyzję?
wolne miejsca
ZOLe
umieszczenie w dps po sprzedaży mieszkania
opłata za DPS
brak dochodu
sprawienie pogrzebu dla mieszkańca DPS
(umieszczenie) przeniesienie z prywatnego DPS
Brak środkow
pozew o alimenty na rzecz mieszkańca DPS
kierownik MOPS wniosek o egzekucję alimentów
ustawa śmieciowa
Wizytacja Europejskiego Komitetu ds. Zapobiegania Torturom ...