umieszczenie w dps po sprzedaży mieszkania

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~xxx

umieszczenie w dps po sprzedaży mieszkania

Post autor: ~xxx »

Witajcie. Mam mały kłopot. Klient złożył wniosek o dps. W wywiadzie ujęto informacje, że jest w trakcie sprzedaży mieszkania za kwotę ponad 100.000 zł. Do tej pory w ZOL a teraz chce do gminnego DPS. Mam wątpliwości czy przy tak wysokich oszczędnościach nie powinien umieścić się w dps prywatnym. Art 2 uops mówi, że pomoc społeczna jest wtedy gdy klient nie może sam pokonać trudnej sytuacji życiowej wykorzystując własne uprawnienia i możliwości.... Co wy na to?
~dps

Re: umieszczenie w dps po sprzedaży mieszkania

Post autor: ~dps »

Pewnie że może tylko jak już nie będzie go stać to go wam oddają i gmina będzie musiała płacić
~aga

Post autor: ~aga »

a dlaczego nie może być umieszczony w waszym Domu, nie rozumiem tego. Jak sprzeda mieszkanie, to przez rok płaci pełny koszt pobytu, następnie 70% od dochodu.
~al.a

Post autor: ~al.a »

umieszczenie w dps nie jest uzależnione od dochodu. ustalenie odpłatności - tak, ale to już w odrębnej decyzji.
~Pela

Post autor: ~Pela »

Ma prawo wyboru DPS,po sprzedazy płaci do pełnej odpłat
w decyzji uwzgledniasz dochód 70% plus ze sprzedazy mieszkania dzielisz na 12 miesięcy
(art 8 ust 11)
~magda

Post autor: ~magda »

wszystko ok...ale przyjmijmy, ze przez rok będzie sobie płacił sam.. da to jakieś 40 tyś zł. Po roku trzeba zmienić decyzję i ustalić odpłatność według aktualne sytuacji dochodowej, tj. bez dochodu ze sprzedaży mieszkania.... Ustali się 70% z dochodu a resztę gmina ..... A 60 tyś na koncie Pana zostanie. I w żaden sposób tego nie można tknąć ... czyż nie...
~nn

Post autor: ~nn »

Tak i tak stanowi przepis.
~magda

Post autor: ~magda »

to może faktycznie wyjściem z sytuacji jest odmowa....gmina zacznie pokrywać koszty jak się Panu skończy kasa... czyli za jakieś dwa i pół roku a nie po roku....
~nn

Post autor: ~nn »

Jasne dajmy odmowy wszystkim i będzie problem z głowy. Jeżeli wymaga umieszczenia to umieścić a pieniądze to kwestia drugorzędna.
~Pela

Post autor: ~Pela »

Do Magdy_ nie mozesz zmusic kogos do płacenia,az mu sie kasa skonczy
ODPOWIEDZ