Na podstawie art. 36 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013r. poz. 267 z późn. zm.) Powiatowe Centrum .......zawiadamia, że wniosek Pani z dnia 07.01.2014r. w sprawie o dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych do uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym nie może być rozpatrzony w terminie określonym w §5 pkt. 8 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 listopada 2007r. w sprawie turnusów rehabilitacyjnych (Dz.U. Nr 230, poz. 1694 z późn. zm.) t.j. w terminie 30 dni, ponieważ Powiat ...... nie otrzymał do dnia dzisiejszego środków finansowych PFRON przeznaczonych w 2014r. na realizację w/w zadania.
Nowy termin rozpatrzenia wniosku wyznacza się na marzec 2014r.
holla holla a od kiedy to w tym zakresie obowiązuje tryb postępowania administracyjnego i stosuje się przepisy kpa.
Dofinansowania przyznawane decyzją administracyjną - to coś odkrywczego. To że jest zapis 30 dni nie oznacza wcale że zastosowanie ma kpa. Owszem było postanowienie NSA ale bodajże dotyczyło tylko wniosku na rozpoczęcie działalności gospodarczej(jeśli to zadnie realizuje PCPR)
Dofinansowania nie są przyznawane w trybie decyzji administracyjnej, tylko odmowy. A podstawą jest własnie wyrok NSA który dotyczył co prawda rehabilitacji zawodowej ale wg prawa przekłada się na wszystkie zadania z rehabilitacji społ. i zawodowej i stanowi przepis prawa. Ja tam prawnikiem nie jestem, ale takie jest stanowisko naszego radcy prawnego.. niestety. A nie musze mówić jak to bardzo komplikuje pracę..
My piszemy, że wniosek został rozpatrzony pozytywnie, jednak decyzja (nie chodzi mi tutaj o decyzję administracyjną ) o przyznaniu lub braku dofinansowania zostanie podjęta w terminie późniejszym po przekazani przez PFRON środków na ten rok i przyjęcie ich do budżetu powiatu. Tak z grubsza:)