rozwiedzeni
rozwiedzeni
Ojciec dziecka składa wniosek na pierwsze (jedyne) dziecko. Pan jest rozwodnikiem, do wniosku dołączył wyrok o rozwodzie, w którym Sąd powierza wykonywanie władzy rodzicielskiej obydwojgu rodzicom, ustalając miejsce pobytu dziecka przy matce. Wnioskodawca twierdzi, że faktyczne miejsce zamieszkania dziecka jest u niego (matka przebywa za granicą). Przedstawia oświadczenia oraz porozumienie ( nie potwierdzone przez sąd ), w których strony ustalają, że dziecko jest pod opieką ojca.
Czy ojciec jest uprawniony do świadczenia (faktyczne sprawowanie opieki), jeżeli wyrok sądu określa miejsce pobytu przy matce? Na jaki artykuł powołać się w ewentualnej decyzji odmownej?
Czy ojciec jest uprawniony do świadczenia (faktyczne sprawowanie opieki), jeżeli wyrok sądu określa miejsce pobytu przy matce? Na jaki artykuł powołać się w ewentualnej decyzji odmownej?
Re: rozwiedzeni
To co miałam na szkoleniu z Mazurkiewiczem to mówił że musi być orzeczenie sądu z kim dziecko mieszka, matce nie damy no bo dziecko nie mieszka z nią i z tego względu nie ponosi kosztów jego utrzymania, wychowywania a ojcu też nie możemy bo jest wyrok sądu..w takiej sytuacji należy iść do sądu po wyrok aby dziecko było przy ojcu zapisane. tak Mazurkiewicz twierdził a sama nie miałam jeszcze takiej sytuacji na szczęście
A i z tego co jeszcze mi się kojarzy to był tu na forum podobny temat i też był wyrok że dziecko przy matce ale mieszkało z ojcem, to pamiętam że chyba świadczenie jednak zostało temu ojcu przyznane na podstawie wywiadu środowiskowego, po którym ustalono że dziecko faktycznie mieszka z ojcem a nie z matką,
Miałam taki przypadek - dałam odmowną i powiedziałam, żeby pisał odwołanie do SKO. Tak mi poradzili jak dzwoniłam na infolinię.
ja to bym przyznała jemu:) jeśli przystojny i wolny to czemu nie
przecież nie ma podstawy prawnej w ustawie żeby dać odmowę

przecież nie ma podstawy prawnej w ustawie żeby dać odmowę
Ja byłam na szkoleniu z panią z SKO i mówiła, żeby nie przyznawać ojcu, bo musi być orzeczenie sądu, że dziecko jest przy nim. Wywiad tutaj nie wystarczy.
Ja miałam taka sytuację i przyznałam i było dobrze do momentu kiedy stwierdziłam ze się nie należało i wydałam decyzje o nienależnie pobranych ale wtedy były jaja bo nie wiedziała jak napisać uzasadnienie na jakie artykuły się powołać i sko przyznało ze się należało ale tez mu zabrało, bo na wyroku jednak było ze: dziecko jest przy matce ale w obecności ojca.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
interesuje reguluje to prawniePan s stan prawny a nie faktyczny. Nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Oprócz rozwiedzeni - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Wniosek z czerwca, doniesione dokumenty w lipcu
stypendium
Działalność od 2013r. a nowy kontrakt. POMOCY
DO KIEDY RAPORTY DZIENNE??
pobyt w więzieniu
umowa o dzieło
prośba księgowej Sygnity
koordynacja w 500+
od kiedy przyznać SW
wnioski elektroniczne pozostawione bez kwalifikacji a sprawo
Brak zasądzonych alimentów, nie chce oświadczyć czy samotna,
system przyznaje dec do końca okresu mimo uk. 25 r. ż. ???
opiekun prawny
alimenty
utrata dochodu z działalności
bułgarzy