rygor art 108 kpa w decyzjach ops - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 30 sty 2014, 11:24

U mnie UW burzył się, że za często nadajemy rygor natychmiastowej wykonalności a ja im na to, że KPA wyraźnie pisze, że można m.in w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia .. a przecież każda osoba czy rodzina żyje , która zgłasza się do pomocy społecznej i do niej się kwalifikuje to osoby i rodziny albo bez środków do życia albo a tak niskich dochodach, że niedostarczenie im nawet niewielkich środków jak najszybciej możę spowodować zagrożenie zdrowia i życia i tyle.
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 11:39

no właśnie jestem tego samego zdania ponadto nie nadanie rygoru powoduje ogromny balagan, strona niejednokrotnie otrzymuje zasilek okresowy za np styczen w lutym, bo decyzja musi sie uprawomocnic, i mijaja kolejne dni, a nie jestesmy w stanie robic wywiadow odrazu po otrzymaniu wniosku, natychmist wydac decyzji zeby klient mial swiadczenie w tym samym miesiacu, wiec to sie mija z celem i zupelnie niepotrzebne sa terminy na przeprowadzenie wywiadu itd, pozatym to powoduje ze klienci przyzwyczaja sie ze wszystko robi sie juz i natychmiast, pozniej dostaja podwojne kwoty w nastepnym miesiacu a danym miesiacu nie otzrymuja nic, to jakis obled
~Kaska

Napisano: 30 sty 2014, 11:44

A tak na koniec, jak mi w czasie kontroli piep...ły takie banialuki, to powiedziałam, że jak wpiszą tę uwagę do protokołu to my zgłosimy odrębne zdanie w tym zakresie podając argumenty jak wyżej. Wycofały się i dały sobie spokój
~ja

Napisano: 30 sty 2014, 16:07

~wwz, też tak stosuję. Uzgadniam z klientem, o jakie kwoty wnosi. W sumie, to rzecz się tyczy zasiłków celowych, bo stałe i okresowe to różnica między odpowiednim kryterium i dochodem (okresowe dajemy w wysokości min., 50 %). Jeśli klient się nie zgadza na proponowaną kwotę, przyznaję wg możliwości finansowych i okoliczności (art. 3 ust. 3 ustawy o pomocy społ.) i nadaję rygor natychmiastowej wykonalności zwłaszcza, gdy osoba/rodzina nie ma własnych środków, czyli ze względu na ważny interes klienta, jego dobro, pilność potrzeby itp. Myślę, że w pomocy społecznej takie uzasadnienie jest sensowne. Nie można przecież oczekiwać od klientów żadnego zabezpieczenia (art. 108 kpa). Wolę taki sposób załatwiania sprawy. W innym przypadku i tak trzeba uzasadnić wysokość i rozmiar przyznanej pomocy.
~Pracownik socjalny

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x