RZ na starych zasadach a zmiana podstawy - Stare tematy

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 15 paź 2015, 8:53

Ja również bardzo bym prosiła o interpretację, jeśli można :)
Magdalenata

Napisano: 16 paź 2015, 9:15

Ktoś wzbudził moja wątpliwość i już sama nie jestem pewna co z decyzjami RZ na "starych zasadach"- czy należy je zmienić/uchylić gdy np dziecko kończy 7 rok życia lub gdy zmienia się dochód dziecka, czy decyzje te obowiązują do 18 roku życia dziecka.
IME

Napisano: 19 paź 2015, 13:08

lalala pisze:Potwierdzam - nie zmieniamy. Dostałam odpowiedź z ministerstwa.
Rodziny na "starych zasadach" i pełnoletni wychowankowie "na starych zasadach" nadal podstawa 1647zł.
Przyznali, że wezmą to pod uwagę przy kolejnej nowelizacji ustawy ;-)
A to ciekawe.... jak mogą wziąć pod uwagę, skoro tych przepisów dot. rodzin zastępczych na starych zasadach nie ma.... Jak można zmienić coś, co zostało wykreślone. Śmiech na sali, ręce opadają....
Oczywiście mam na myśli rodziny zastępcze a nie wychowanków...
mopsinek

Napisano: 19 paź 2015, 13:12

IME pisze:Ktoś wzbudził moja wątpliwość i już sama nie jestem pewna co z decyzjami RZ na "starych zasadach"- czy należy je zmienić/uchylić gdy np dziecko kończy 7 rok życia lub gdy zmienia się dochód dziecka, czy decyzje te obowiązują do 18 roku życia dziecka.
Nie zmieniamy...nie uchylamy... Zachęcam do zapoznania się z art. 226 ust 9 ustawy o pieczy, który wprost o tej sytuacji mówi.
Nie trzeba interpretacji, w przepisach jak byk pisze, że ukończenie przez dziecko po dniu wejścia w życie ustawy o pieczy, 7 roku życia nie powoduje zmniejszenia wysokości świadczenia ..
mopsinek

Napisano: 19 paź 2015, 14:17

Faktycznie - jest napisane, dziekuję :)
IME

Napisano: 21 paź 2015, 13:37

poproszę o tę interpretację numer fax 297646233, lub mail [email protected], bardzo dziekuję :)
Gość

Napisano: 28 paź 2015, 9:38

witam, mam pytanie czy na kontynuację nauki po zmianie podstawy na 1722 zł zmieniacie decyzje ?? jeżeli tak to czy potrezbne jest zawiadomienie o wszczeciu postepowania z urzedu?? Prosze o pomoc
w-wo

Napisano: 28 paź 2015, 10:05

nie zmieniamy dla wychowanków "na starych zasadach" z rodzin zastępczych i placówek op-wych !!! :ugeek:
natomiast MOW-y a i owszem tak ! :D
TOMASZ6

Napisano: 29 paź 2015, 10:18

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź z Ministerstwa, w której stwierdzili, że NALEŻY stosować nowe rozporządzenie z kryteriami i podstawą z 14 lipca 2015r. do WSZYSTKICH usamodzielnianych, w tym do tych, którzy opuścili RZ i placówki przed wejściem w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej...
opiniujący

Napisano: 29 paź 2015, 10:27

przeskanuj to proszę i mi wyślij bo nie mogę w to uwierzyć !!! bardzo proszę !!!
TOMASZ6

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x