Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Re: Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym

Post autor: Klara27 »

:-) pisze: 22 gru 2021, 15:05
Klara27 pisze: 22 gru 2021, 10:27
Klara27 pisze:
lusia&lusia pisze: 20 gru 2021, 16:20

takie wnioski są pozytywnie rozpatrywane i wypłaty normalnie idą, natomiast wnioski składane w styczniu będą bez rozpatrzenia
Tak myślałam ale zastanawiam się jak w takich przypadkach potem ze środkami z UW?
Może ktoś coś wie??
myślę, że z uw będziemy rozliczali się normalnie...tzn ja np decyzje wydawałam do 30 kwietnia...i jesli od stycznia nie bedzie pozytywnych decyzji wtedy rozliczam II kwartały :roll: (I,II,III...i IV)...Póki co...z UW nic nie otrzymałam więc robię tak jak do tej pory
Wiesz, obawiam się sytuacji, gdzie rozpatrzę na styczeń wniosek złozony w grudniu i klops bo w II kwartale zabraknie mi środków i nie będę mogła ich domówić. Stąd moje obawy.
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

Klara27 pisze: 23 gru 2021, 13:39
Klara27 pisze:
Tak myślałam ale zastanawiam się jak w takich przypadkach potem ze środkami z UW?
Może ktoś coś wie??
myślę, że z uw będziemy rozliczali się normalnie...tzn ja np decyzje wydawałam do 30 kwietnia...i jesli od stycznia nie bedzie pozytywnych decyzji wtedy rozliczam II kwartały :roll: (I,II,III...i IV)...Póki co...z UW nic nie otrzymałam więc robię tak jak do tej pory
Wiesz, obawiam się sytuacji, gdzie rozpatrzę na styczeń wniosek złozony w grudniu i klops bo w II kwartale zabraknie mi środków i nie będę mogła ich domówić. Stąd moje obawy.
Właśnie też się zastawiam jak to rozwiązać, bo u mnie też składają wnioski w grudniu, razem z wnioskami o dodatek mieszkaniowy :?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Może jeszcze coś ktoś wie i się może wypowiedzieć jak to z tymi dodatkami energetycznymi?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

Klara27 pisze: 23 gru 2021, 13:39
Klara27 pisze:
Może ktoś coś wie??
Ale przecież do 15 marca zawsze składało sie zapotrzebowanie na II kwartał...to dlaczego ma zabraknąc? rozliczenia jakby idą po staremu...tylko wnioski nowe złożone od 1 stycznia do 31 grudnia pozostać mają bez rozpatrzenia...a decyzją przyznane dodatki na 2022 r. wypłacamy tak...jak wyplacalismy...tak samo z zapotrzebowaniem...hmm
Fantomas
Referent
Zajmuję się: DM i DE
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Co to znaczy że dane o dochodach organ uzyskuje samodzielnie?
A jednocześnie załączone jest oświadczenie wnioskodawcy o dochodach.
lokal
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: lokal »

Ustawa podpisana przez Prezydenta RP w dniu 27.12.2021r.,ale jeszcze nie opublikowana.
MagataK
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE/ST
Kontakt:

Post autor: MagataK »

U nas dodatki mieszkaniowe są w urzędzie miasta.
Kto u was będzie realizował dodatki??
Urząd miasta czy świadczenia rodzinne w MOPS??
Knapa
Starszy referent
Zajmuję się: Dm
Kontakt:

Post autor: Knapa »

MagataK pisze: 28 gru 2021, 12:54 U nas dodatki mieszkaniowe są w urzędzie miasta.
Kto u was będzie realizował dodatki??
Urząd miasta czy świadczenia rodzinne w MOPS??
fragment artykułu z neta:

"Wniosek o wypłatę dodatku osłonowego składa się w gminie. Także gmina wypłaca dodatek osłonowy. Można w 2022 r. zyskać od 400 zł do 1150 zł dodatku. Podwyższony dodatek to od 500 zł do 1437,50 zł.
W której gminie złożyć wniosek o wypłatę dodatku osłonowego

Wniosek o wypłatę dodatku osłonowego składa się w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania osoby składającej ten wniosek. Postępowanie administracyjne w sprawie dodatku osłonowego prowadzi i przyznany dodatek wypłaca wójt, burmistrz lub prezydent miasta, na wniosek tej osoby. Dodatek osłonowy przyznawany jest w drodze decyzji. ..."

https://samorzad.infor.pl/wiadomosci/53 ... minie.html
Knapa
Starszy referent
Zajmuję się: Dm
Kontakt:

Post autor: Knapa »

o co chodzi z tym wpisem, jak będziemy to sprawdzać ?

Podwyższony dodatek osłonowy można otrzymać, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi. Niezbędny jest tu wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, 1162 i 1243).
ODPOWIEDZ