Wiesz, obawiam się sytuacji, gdzie rozpatrzę na styczeń wniosek złozony w grudniu i klops bo w II kwartale zabraknie mi środków i nie będę mogła ich domówić. Stąd moje obawy.:-) pisze: 22 gru 2021, 15:05myślę, że z uw będziemy rozliczali się normalnie...tzn ja np decyzje wydawałam do 30 kwietnia...i jesli od stycznia nie bedzie pozytywnych decyzji wtedy rozliczam II kwartałyKlara27 pisze: 22 gru 2021, 10:27Może ktoś coś wie??Klara27 pisze:Tak myślałam ale zastanawiam się jak w takich przypadkach potem ze środkami z UW?lusia&lusia pisze: 20 gru 2021, 16:20
takie wnioski są pozytywnie rozpatrywane i wypłaty normalnie idą, natomiast wnioski składane w styczniu będą bez rozpatrzenia(I,II,III...i IV)...Póki co...z UW nic nie otrzymałam więc robię tak jak do tej pory
Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
Właśnie też się zastawiam jak to rozwiązać, bo u mnie też składają wnioski w grudniu, razem z wnioskami o dodatek mieszkaniowyKlara27 pisze: 23 gru 2021, 13:39Wiesz, obawiam się sytuacji, gdzie rozpatrzę na styczeń wniosek złozony w grudniu i klops bo w II kwartale zabraknie mi środków i nie będę mogła ich domówić. Stąd moje obawy.:-) pisze: 22 gru 2021, 15:05myślę, że z uw będziemy rozliczali się normalnie...tzn ja np decyzje wydawałam do 30 kwietnia...i jesli od stycznia nie bedzie pozytywnych decyzji wtedy rozliczam II kwartałyKlara27 pisze: 22 gru 2021, 10:27Może ktoś coś wie??Klara27 pisze:
Tak myślałam ale zastanawiam się jak w takich przypadkach potem ze środkami z UW?(I,II,III...i IV)...Póki co...z UW nic nie otrzymałam więc robię tak jak do tej pory

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Może jeszcze coś ktoś wie i się może wypowiedzieć jak to z tymi dodatkami energetycznymi?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Ale przecież do 15 marca zawsze składało sie zapotrzebowanie na II kwartał...to dlaczego ma zabraknąc? rozliczenia jakby idą po staremu...tylko wnioski nowe złożone od 1 stycznia do 31 grudnia pozostać mają bez rozpatrzenia...a decyzją przyznane dodatki na 2022 r. wypłacamy tak...jak wyplacalismy...tak samo z zapotrzebowaniem...hmmKlara27 pisze: 23 gru 2021, 13:39Wiesz, obawiam się sytuacji, gdzie rozpatrzę na styczeń wniosek złozony w grudniu i klops bo w II kwartale zabraknie mi środków i nie będę mogła ich domówić. Stąd moje obawy.:-) pisze: 22 gru 2021, 15:05myślę, że z uw będziemy rozliczali się normalnie...tzn ja np decyzje wydawałam do 30 kwietnia...i jesli od stycznia nie bedzie pozytywnych decyzji wtedy rozliczam II kwartałyKlara27 pisze: 22 gru 2021, 10:27Może ktoś coś wie??Klara27 pisze:
Tak myślałam ale zastanawiam się jak w takich przypadkach potem ze środkami z UW?(I,II,III...i IV)...Póki co...z UW nic nie otrzymałam więc robię tak jak do tej pory
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Co to znaczy że dane o dochodach organ uzyskuje samodzielnie?
A jednocześnie załączone jest oświadczenie wnioskodawcy o dochodach.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Ustawa podpisana przez Prezydenta RP w dniu 27.12.2021r.,ale jeszcze nie opublikowana.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/DE/ST
- Kontakt:
U nas dodatki mieszkaniowe są w urzędzie miasta.
Kto u was będzie realizował dodatki??
Urząd miasta czy świadczenia rodzinne w MOPS??
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
fragment artykułu z neta:MagataK pisze: 28 gru 2021, 12:54 U nas dodatki mieszkaniowe są w urzędzie miasta.
"Wniosek o wypłatę dodatku osłonowego składa się w gminie. Także gmina wypłaca dodatek osłonowy. Można w 2022 r. zyskać od 400 zł do 1150 zł dodatku. Podwyższony dodatek to od 500 zł do 1437,50 zł.
W której gminie złożyć wniosek o wypłatę dodatku osłonowego
Wniosek o wypłatę dodatku osłonowego składa się w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania osoby składającej ten wniosek. Postępowanie administracyjne w sprawie dodatku osłonowego prowadzi i przyznany dodatek wypłaca wójt, burmistrz lub prezydent miasta, na wniosek tej osoby. Dodatek osłonowy przyznawany jest w drodze decyzji. ..."
https://samorzad.infor.pl/wiadomosci/53 ... minie.html
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
o co chodzi z tym wpisem, jak będziemy to sprawdzać ?
Podwyższony dodatek osłonowy można otrzymać, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi. Niezbędny jest tu wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, 1162 i 1243).
Podwyższony dodatek osłonowy można otrzymać, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi. Niezbędny jest tu wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, 1162 i 1243).
Oprócz Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
jeden dom dwie rodziny jeden piec
13 sta renta/emerytura i świadczenie uzupełniające
► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi
wzór wniosku
Upoważnienie
uchwała, upoważnienie, zarządzenie
komu sie nalezy?
Dodatek osłonowy a śp
SZKOLENIE dodatek osłonowy
Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych