rzeczywista liczba mieszkańców - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 lut 2011, 12:53

mam pytanie : jak liczycie rzecyzwistą liczbę mieszkańców\" w dps dot. kosztu utrzymania?
Stan na koniec każdego miesiąca? liczba miejsc?
~zofia

Napisano: 11 lut 2011, 11:30

1.stan na koniec m-ca. ztego ile na starych zasadach, ile na nowych.
2. ilość osób przebywających w ciągu m-ca z tego ile na starych zasadach,ile na nowych.
~be

Napisano: 14 lut 2011, 10:39

odnoszę sie do pkt 2 : ilość osób przebywających w ciągu miesiąca : dps ma 100 miejsc, np. 1 stycznia było 100 osób, 2-giego 100 itd, potem w ciągu miesiąca umiera 10 osób a na ich miejsce przychodzi 10 osób : ile osób skorzystało ?
1. 100 osób ponieważ niegdy nie zdażyło się aby było wiecej meiszkańców niż miejsc
2. 110 osób, bo jak wypisać z imienia i nazwiska osoby , które chociaż przez jeden dzień były w dps to (imiennie) wyjdzie ich 110????

i jeszcze pytanie : co do kosztu utrzymania ma fakt czy osoba przebywa na starych czy też nowych zasadach?
~zofia

Napisano: 14 lut 2011, 12:18

my w exelu wpisujemy w każdym miesiącu dziennie ilość osób i dzielimy przez ilość dni w miesiącu
basia3k
Praktykant
Od: 09 wrz 2010, 12:20
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2011, 17:19

koszty utrzymania -stare zasady mają tylko określoną kwotę dotacji
przykład co do pytania.
miejsc 80.1). stan na koniec m-ca- 78 z tego 23 na starych 55 na nowych
2). ilość osób przebywających w ciągu m-ca-82 z tego 23 na starych 59 na nowych.
w trakcie całego miesiąca zmarły 5 osób a 3 były przyjęte
80-5=75. 75+3=78.Mam nadzieję, że pomogłam
~be

Napisano: 15 lut 2011, 10:37

ja mam prośbę: może nie piszmy ile osób po nowemu i po staremu... to tylko robi dodatkowe zmieszanie
be - nie rozumiem ;(
(stan na koniec miesiąca) 31.01 -78 osób
ubyło (rozumiem że w ciągu następnego miesiąca, czyli np. luty) 5 osób
przybyło( w ciągu nastepnego miesiąca np luty) 3 osoby

skąd wzięło się 82???
78+3= 81
78(osby przebywajace w miesiacu lutym w dps chociaż przez jeden dzień)
3(osoby przyjete w miesiacu lutym a przez to przebywajace w tym miesiacu chociaz przez jeden dzień)

ja tylko gwoli przypomnienia - nie chodzi mi o comiesięczne sprawozdanie, tylko o rzeczywistą liczbę mieszkańców do wyliczenia kosztu utrzymania
~zofia

Napisano: 15 lut 2011, 11:09

zofia podaj swojego maila lub się zaloguj to ci prześlę nasz wzór :)
basia3k
Praktykant
Od: 09 wrz 2010, 12:20
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2011, 11:46

[email protected]

dziękuje bradzo
~zofia

Napisano: 22 lut 2011, 12:21

u nas liczy się kazda osobe ktora skorzystala z usług domu w danym miesiacu. To ma sens, bo te osoby ktore byly chociaz pare dni tez zrobily jakis koszt wiec nalezy te osoby policzyc. wyliczanie w poszczegolnych dniach liczby i uśredenienie w miesiacu nie jest juz liczba rzeczywistą a liczbą średnia. skoro ten zapis zostal w ustawie zmieniony z sredniorocznej na sumę liczby rzeczywistej, to chyba w zamysle ustawodawcy nie bylo uśredniania. pozdrawiam.
~em

Napisano: 22 lut 2011, 14:00

ja rozumiem liczenie każdej osoby, ale jest to niekorzystne do wyliczania kosztu. Jeśłi będziemy licyzć każdą osobę która była choć parę dni to moez okazać się, że mieliśmy więcej mieszkańców niż miejsc (wyobraźmy sobie sytuację : umiera mieszkaniec, na jgo miejsce przychodzi kolejny on po 2 dniach umiera, na jego miejsce kolejny, tenznów umiera po dwóch dnia itp czy na 1 miejscu mieliśmy 20 osób???? nie to jest ciągle jedno miejsce. Licząc każdą osobę (tak z imienia i nazwiska ) \"zwieszamy sobie liczbe osób korzystajacych\" przez co wydatkowane środki dzielimy przez większą liczbę a to powoduje że koszt mamy niższy. Przecięż nigdy nie ma więcej osób jak jest miejsc, każda osoba generuje koszty, zgadzam się z tym, ale jeśli jest 100 miejsc to przy liczeniu każdej osoby przy 3 zgonach i 3 przyjęciach to mieliśmy 103 osoby korzystające, ale nie mieliśmy więcej osób zatrudnionych, ani nie było więcej posiłków tylko było 100 posiłków dziennie
~zofia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x