DPS odpłatność - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lut 2011, 22:07

Witam!
Mam problem. Dom nasz osiągnał standaryzacje w tamtym roku i teraz przychodzą do nas wywiady osob tam umieszczonych na tzw. starych zasad, jeśli wydaje decyzje o odpłatności z starych na tzw nowe to 70% ta osoba pokrywa a co z reszta??
~Dawid

Napisano: 07 lut 2011, 22:53

jeśli rodzina jest w stanie opłacać to robi to ona a jeśli nie lub nie ma rodziny to pokrywa OPS
~:) ja

Napisano: 08 lut 2011, 9:27

Chyba nie do końca tak. Do osób na starych zasadach nie dopłaca ops, ani rodzina tylko budżet Państawa poprzez Wojewodę. Róznica w decyzjach o odpłatności jest taka, ze nie bedzie tam zapisu o tym, ze mieszkaniec ma ponosić odpłatnośc do wysokości 200% kryterium dochodowego, lecz 70 % swojego docchodu jednakże nie więcej niż koszt utrzymania w DPS.
~Basia

Napisano: 08 lut 2011, 11:17

ponosi odpłatnośc 70 % dochodu ale nie więcej niz 200 % kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarujacej. Nie spotkałam się z odpłatnością rodzin , praktycznie wszyscy \"starzy\" sa dotowani z województwa.
~xxxxxxxx

Napisano: 08 lut 2011, 16:13

Róznica w decyzjach o odpłatności jest taka, ze nie bedzie tam zapisu o tym, ze mieszkaniec ma ponosić odpłatnośc do wysokości 200% kryterium dochodowego, lecz 70 % swojego docchodu jednakże nie więcej niż koszt utrzymania w DPS. Bardzo proszę o podstawę prawną tego zapisu. Pozdrawiam
~Iwona

Napisano: 09 lut 2011, 10:59

U nas PCPR wydaje decyzję dla osób na starych zasadach 70 % dochodu lecz nie więcej niż 200% kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarujacej . Wielu mieszkańców posiada większy dochód i mogliby płacić więcej , lecz nasz PCPR twierdzi , że przepisy są takie. Spotkałam się jednak z decyzjami wydanym przez inne PCPR , że dps jeśli ma standard to odpłatność mieszkańca tam wynosi 70 % dochodu .Macie może interpretację prawną lub z ministerstwa na ten temat?
~mirka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x