Sąd chce gotowca - jak zareagować? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 mar 2019, 15:19

Sąd przesyła do nas (MOPS) pismo o sporządzenie opinii i wywiadu środowiskowego (!) dot. rodziny pod kątem tego czy spełniają wymogi do ustanowienia ich rodziną zastępczą.
Jak zareagować - rozumiem, że Sąd chciałby gotowca ale wywiad robimy przecież tylko na potrzeby innych instytucji pomocy społecznej.
Rodzina skończyła korzystanie z pomocy społecznej w grudniu - są objęci nadzorem kuratora, nie chcieli współpracować z OPS - wysłaliśmy do Sądu 2 pisma o zaostrzenie nadzoru gdzie już opisaliśmy wszystko szczegółowo.
Iść do rodziny? Wysłać samą opinię? Czy tylko powołać się na wcześniejsze pisma?
Czy to nie PCPR powinien oceniać predyspozycje tej rodziny?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 28 mar 2019, 16:28

Myślę,że ten "wywiad środowiskowy", to dla Sądu jest wywiad sporządzany na podstawie zebranych informacji i nie jest tożsamy z tym, który stosowany jest w pomocy społecznej w oparciu o rozporządzenie dot. wyw. środ. Raczej chodzi o zebranie informacji dotyczących rodziny pod kątem ich liczebności, rodzaju i źródeł utrzymania, warunków mieszkaniowych, osobistych predyspozycji, itp.
Nie wiem czy Wasze pisma do Sądu trafiły pod sygnaturę Ops czy inną, ale raczej zróbcie nową informację na podstawie tego, co już macie zaznaczając jednocześnie kiedy została zakończona współpraca z rodziną i dlaczego.
Dziwi mnie tylko, że rodzina objęta nadzorem kuratora (w domyśle z deficytami/dysfunkcjami) ma być ustanowiona rodziną zastępczą?
Jeżeli uważasz, że nie macie narzędzi do oceny predyspozycji, to po prostu napisz, że nie jesteś tego w stanie ocenić lub, że potrzebne są dokładniejsze badania i ocena tych osób przez biegłych.
Pozdrawiam.
PS
Jesli ktoś ma inne zdanie, to bardzo proszę o wsparcie.
Bratek2018
Praktykant
Od: 14 mar 2018, 15:31
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 mar 2019, 18:01

Mnie to nawet nie tyle dziwi co wręcz wkurza - ja piszę o zaostrzenie nadzoru (i wymieniam wszystkie argumenty) a tu Sąd pyta o spełnianie warunków do rodziny zastępczej.
Faktycznie co do wywiadu środowiskowego to pewnie nie chodzi o nasz wywiad. Chociaż z tego co mi wiadomo to takie wywiady wykonują przecież kuratorzy (i chyba odpłatnie).
Co do spełniania wymogów do ustanowienia rodziny zastępczej - to nie zamierzam rozstrzygać tej kwestii i nastawiać kark - bo niby co: mam ich wypytać, opisać a na rozprawie pewnie im to zostanie odczytane jako opinia "opieki". Tym bardziej, że nie uważam, żeby to do mnie należała ocena.
W międzyczasie znalazłem w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej art. 42 - jest tam szereg punktów, które taka rodzina musi spełnić żeby się kwalifikować (łącznie z badaniami przez psychologa). Na końcu tego art. jest informacja, że okoliczności ustala organizator pieczy zastępczej - w naszym przypadku będzie to PCPR.
Może ktoś jeszcze się wypowie?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 29 mar 2019, 8:41

U nas SR tez prosi no opinię MOPS. Czasem PCPR go wyprzedza i proszą nas. Ale nie sądzę, że PCPR ze swojej strony nie ustala okoliczności. Chcą widocznie oglądu z innej perspektywy.
A Bratek ma rację - pozbierać info z aktualnej sytuacji. Z podsumowaniem czy opiniujemy pozytywnie czy nie.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem