samotna matka z jednm dzieckiem - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 01 mar 2016, 15:43

Program „Rodzina 500 plus” – kompendium wiedzy
12. Do dochodu wlicza się alimenty od drugiego rodzica, a także z Funduszu Alimentacyjnego.
To informacja, która widnieje na stronie mojego ops. Czy mogę w jakiś sposób udowodnić Paniom z mojego ośrodka pomocy społecznej, że mimo, iż nie mam zasądzonych alimentów przysługuje mi 500zł jako osobo samotnie wychowująca? Chodzi mi o konkretny artykuł.
Beata1234

Napisano: 01 mar 2016, 15:49

Beata1234 pisze:Program „Rodzina 500 plus” – kompendium wiedzy
12. Do dochodu wlicza się alimenty od drugiego rodzica, a także z Funduszu Alimentacyjnego.
To informacja, która widnieje na stronie mojego ops. Czy mogę w jakiś sposób udowodnić Paniom z mojego ośrodka pomocy społecznej, że mimo, iż nie mam zasądzonych alimentów przysługuje mi 500zł jako osobo samotnie wychowująca? Chodzi mi o konkretny artykuł.

oczywiście ze sie wlicza i nie ma tu żadnego błedu- jak masz- to musisz sie określic tym dochodem, jak nie masz- to go nie wykazujesz i tez ci sie 500 nalezy - oczywiście jeśli jesteś osoba samotnie wychowujacą w świetle przepisów art. art. 2 pkt 13 ustawy 500+
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 01 mar 2016, 15:56

Czyli dobrze rozumiem, ze jeżeli dobrowolne i bez wyroku sądu to nie wykazuje? I dochodow ojca tez nie musze wykazywać? A jeżeli Panie w moim ops tak nie zrozumieją tego przepisu? Widzę że interpretację se różne.
Beata1234

Napisano: 01 mar 2016, 16:00

No to super tatuś płaci a Ty chcesz nie wykazac do dochodu pójdzie pani z ops na wywiad i wtedy co
Iza1

Napisano: 01 mar 2016, 17:26

Jak to nazwalas "tatuś" nie mieszka z nami. i jezeli nie ma wyroku sadu to na jakiej podstawie mam alimenty wykazywać.
Beata1234

Napisano: 01 mar 2016, 17:35

Proszę o merytoryczne komentarze i najpierw zapoznanie się z komentarzami wyżej. Inni pracownicy ops twierdzą że wywiad zleca się w ostateczności.
Beata1234

Napisano: 01 mar 2016, 17:44

Beata1234 pisze:Jak to nazwalas "tatuś" nie mieszka z nami. i jezeli nie ma wyroku sadu to na jakiej podstawie mam alimenty wykazywać.
a na takiej, że pod każdym oswiadczeniem masz regułkę " jestem swiadoma odpowiedzialnosci karnej za złozenie fałszywego oswiadczenia".
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 01 mar 2016, 17:50

Jeżeli ustalamy dochód do swiadczenia wychowawczego, to zgodnie z art. 2 ust.1 pkt.1 dochód oznacza to dochód w rozumieniu przepisów o swiadczeniach rodzinnych.
Przepisy o swiadczeniach rodzinnych:
dochód - oznacza to : ...
- inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych:
m.inn. alimenty na rzecz dzieci - jakoś nie widzę dopisku " zasądzone prawomocnym wyrokiem sądu.
Roman

Napisano: 01 mar 2016, 17:53

pewnie, że nie muszą być zasądzone tak jak w rodzinnych, ale mogą być dobrowolne albo dochody tatusia, albo wywiadzik i dochody tylko mamusi
...

Napisano: 01 mar 2016, 18:22

A na jakiej podstawie wywiad wskaże czy osoba dostaje alimenty czy nie. Przecież to i tak żadnego skutku nie będzie miało.
Beata1234

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x