samotne - nowy okres zasilkowy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 12 lip 2017, 11:14

oko12 pisze:Mi się wydaje, że nie może wpisać dwóch partnerów. Na tą chwilę wpisuje obecnego partnera i składa o alimenty na to pierwsze dziecko jeżeli chce na nie pobierać świadczenie.
No chyba nie może być z dwoma partnerami na raz. To ma być stan faktyczny. Nie twórzmy jakiś fikcyjnych związków!
wpisuje do składu rodziny siebie ,dzieci i partnera ojca dziecka więc nie jest samotnie wychowującą nie potrzeba ci wyroku o alimenty tylko pod kątem dochodowym.Art. 13 osoba samotnie wychowująca oznacza pannę kawalera wdowe wdowca osobę pozostającą w separacji orzeczoną wyrokiem, osobę rozwiedzioną chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
miodowo
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: BE,FA,ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 11:22

"miodowo" teraz w starym okresie zasiłkowym faktycznie tak jest, ale na nowy okres zasiłkowy taka matka która ma troje dzieci i ostatnie z obecnym partnerem będzie wnioskować tylko na to wspólne dziecko, a na pozostałe będzie musiała mieć zasądzone alimenty.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 12 lip 2017, 11:23

miodowo pisze:
oko12 pisze:Mi się wydaje, że nie może wpisać dwóch partnerów. Na tą chwilę wpisuje obecnego partnera i składa o alimenty na to pierwsze dziecko jeżeli chce na nie pobierać świadczenie.
No chyba nie może być z dwoma partnerami na raz. To ma być stan faktyczny. Nie twórzmy jakiś fikcyjnych związków!
wpisuje do składu rodziny siebie ,dzieci i partnera ojca dziecka więc nie jest samotnie wychowującą nie potrzeba ci wyroku o alimenty tylko pod kątem dochodowym.Art. 13 osoba samotnie wychowująca oznacza pannę kawalera wdowe wdowca osobę pozostającą w separacji orzeczoną wyrokiem, osobę rozwiedzioną chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.

Nam też pan Mazurkiewicz mówił że jeśli osoba ma dziecko z poprzedniego związku i teraz ma drugie z obecnym partnerem i wspólnie go wychowują ta pani nie jest osobą samotnie wychowującą. więc alimenty tylko pod kątem dochodowym nas interesują a nie czy jest wyrok--tak mówił szkolący art. 13 naszej ustawy
miodowo
Stażysta

Napisano: 12 lip 2017, 11:26

miodowo pisze:
miodowo pisze:

Nam też pan Mazurkiewicz mówił że jeśli osoba ma dziecko z poprzedniego związku i teraz ma drugie z obecnym partnerem i wspólnie go wychowują ta pani nie jest osobą samotnie wychowującą. więc alimenty tylko pod kątem dochodowym nas interesują a nie czy jest wyrok--tak mówił szkolący art. 13 naszej ustawy
nie nie teraz na nowy okres ma tak obowiązywać definicja samotnego wychowania:)
miodowo
Stażysta

Napisano: 12 lip 2017, 11:26

oko12 pisze:"miodowo" teraz w starym okresie zasiłkowym faktycznie tak jest, ale na nowy okres zasiłkowy taka matka która ma troje dzieci i ostatnie z obecnym partnerem będzie wnioskować tylko na to wspólne dziecko, a na pozostałe będzie musiała mieć zasądzone alimenty.
Nawet jeśli to wspólne dziecko jest tym pierwszym dzieckiem, a ta dwójka pozostałych na które składa się bez dochodu - muszą być wykazane alimenty?
hmm
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 15:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 11:34

hmm pisze:
oko12 pisze:"miodowo" teraz w starym okresie zasiłkowym faktycznie tak jest, ale na nowy okres zasiłkowy taka matka która ma troje dzieci i ostatnie z obecnym partnerem będzie wnioskować tylko na to wspólne dziecko, a na pozostałe będzie musiała mieć zasądzone alimenty.
Nawet jeśli to wspólne dziecko jest tym pierwszym dzieckiem, a ta dwójka pozostałych na które składa się bez dochodu - muszą być wykazane alimenty?
Podobno tak..
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 11:35

"miodowo" to jak już nie wiem co ten Mazurkiewicz robi :D Mi mówi, że muszą być alimenty a Tobie że nie...
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 11:44

"miodowo" ja to tak zrozumiałam, że bez względu na to że jest z partnerem i wychowuje z nim ostatnie dziecko to na te dzieci z poprzedniego związku musi mieć zasądzone alimenty od ich rodziców biologicznych. Ale teraz mi zamieszałaś i zwątpiłam.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 12 lip 2017, 11:54

oko12 pisze:"miodowo" ja to tak zrozumiałam, że bez względu na to że jest z partnerem i wychowuje z nim ostatnie dziecko to na te dzieci z poprzedniego związku musi mieć zasądzone alimenty od ich rodziców biologicznych. Ale teraz mi zamieszałaś i zwątpiłam.

my też byliśmy zaskoczeni cytuję pana M...jeśli pani ma trójkę dzieci z poprzedniego związku i czwarte z obecnym partnerem ten obecny partner jest jego ojcem biologicznym i wspólnie wychowują to dziecko to ta pani nie jest samotnie wychowującą...owszem interesują nas alimenty ale tylko pod kątem dochodowym a nie wymagalnego wyroku.
Art. 13 osoba samotnie wychowująca dziecko oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną , chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
miodowo
Stażysta

Napisano: 12 lip 2017, 11:55

Masz rację "miodowo" czytając przepis art.8 pkt 2 jest napisane jasno że dotyczy to tylko matek samotnie wychowujących dzieci, a taka matka która wpisuje do składu rodziny partnera nie jest samotna i nie są potrzebne alimenty na dzieci z poprzedniego związku.

Strasznie zamieszał nam na tym szkoleniu...tak samo z tymi wnioskami, że nie będzie nowych.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x