samotne - nowy okres zasilkowy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 12 lip 2017, 14:11

Eliza7536 pisze:a co jeżeli mamusia ma 2 dzieci pierwsze z panem od wieków bezrobotnym i drugi w obecnym konkubinacie i pan zarabia sporo i przekroczyliby 800zł . i W tym momencie nie należy jej się na pierwsze bo nie ma alimentów a jeżeli chciałaby na pierwsze z bogatym panem to przekracza. Pani dostałaby 0,00zł!!!!! Ico w tej sytuacji?????? Składa wniosek na pierwsze a w składzie podaje siebie pierwsze dziecko i pana notorycznie bezrobotnego i dostanie jedno 500 PARANOJA
na szkoleniu pan M mówił tak że: jeśli pani ma dziecko i jest w konkubinacie nie z ojcem dziecka i składa wniosek podaje pana konkubenta do składu rodziny z wiadomych przyczyn(pan bezrobotny )czyli aby dochód się zmniejszył na osobę wiec WYNOCHA z konkubentem ze składu rodziny, wtedy przedstawić musi wyrok alimentacyjny bo samotnie jakby nie było wychowującą jest...
w twoim przypadku jeśli pan bogaty nie jest ojcem żadnego dziecka to nie podaje go do składu rodziny i rozpatrujemy ją jako samotnie wychowującą musi przedstawić wyrok na każde dziecko jeśli są różni ojcowie.
miodowo
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: BE,FA,ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 14:13

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
13)osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem
No wybaczcie, ale ja w tej definicji "mężatki, której mąż nie jest ojcem dziecka" nie widzę. Mężatka według tej definicji osobą samotnie wychowującą nie jest. W związku z powyższym przepisy o alimentach dla samotnych jej nie dotyczą. Zresztą podobnie sprawa się ma do osób żyjących w konkubinacie z ojcem przynajmniej jednego dziecka. Taka kobieta też nie jest samotną matką.
Może mylicie z tym, co Pan Mazurkiewicz mówił o tym, że osoby w konkubinacie muszą mieć zasądzone alimenty kiedy nie ma tego wspólnego dziecka i wtedy taki konkubent nas nie interesuje, nie ma go w składzie rodziny, więc alimenty być muszą.
Nessa
Praktykant
Od: 06 lip 2017, 17:02
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 14:15

przecież będzie tak samo jak w rodzinnym
Wymóg alimentów tylko osób samotnie wychowujących dziecko dotyczy. Jeżeli ma inne dziecko z obecnym partnerem, który jest w składzie rodziny to może mieć 10 innych dziec z 10 innymi "partnerami" i nie mieć zasądzonych alimentów
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2017, 14:16

Wiecie co, ja już zdurniałam chociaż było to dla mnie jasne na szkoleniu.
Z tego co wiem tak samo jest w rodzinnym.
Jeżeli kobieta ma dzieci z wcześniejszego związku oraz kolejne z nowym partnerem i wpisuje go we wniosku, to z tego co mówił szkolący może wnioskować tylko na to ostatnie bez zasądzonych alimentów, ponieważ ten obecny partner nie jest ojcem tych dzieci z poprzedniego związku.
Czyli jeżeli chciałaby wnioskować na te dzieci musiałaby mieć zasądzone alimenty.
Tylko jak to się ma do def. osób samotnie wychowujących dzieci?
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 12 lip 2017, 14:26

oko12 pisze:Wiecie co, ja już zdurniałam chociaż było to dla mnie jasne na szkoleniu.
Jeżeli kobieta ma dzieci z wcześniejszego związku oraz kolejne z nowym partnerem i wpisuje go we wniosku, to z tego co mówił szkolący może wnioskować tylko na to ostatnie bez zasądzonych alimentów, ponieważ ten obecny partner nie jest ojcem tych dzieci z poprzedniego związku.
Czyli jeżeli chciałaby wnioskować na te dzieci musiałaby mieć zasądzone alimenty.
Niet, jak ma dziecko z nowym facetem i razem z nim go wychowuje to automatycznie traci przymiot osoby samotnie wychowującej czyli nie dotyczy jej wymóg orzeczenia alimentów.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 12 lip 2017, 14:29

Korowiow pisze:
oko12 pisze:Wiecie co, ja już zdurniałam chociaż było to dla mnie jasne na szkoleniu.
Niet, jak ma dziecko z nowym facetem i razem z nim go wychowuje to automatycznie traci przymiot osoby samotnie wychowującej czyli nie dotyczy jej wymóg orzeczenia alimentów.
dokładnie tak:)
miodowo
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: BE,FA,ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 14:39

rainbow pisze:Pani ma dziecko za panny, na które nie ma zasądzonych alimentów. Obecnie ma męża, który nie jest ojcem tego dziecka, ale mieszkają razem i wspólnie wychowują to dziecko. Czy ta Pani może złożyć wniosek na to dziecko? oczywiście w nowym okresie zasiłkowym, samotna nie jest
Jeżeli jest w związku małżeńskim mimo, że dziecko nie jest jego to tworzą rodzinę i nie jest samotnie wychowująca.
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58

Napisano: 12 lip 2017, 14:45

Ok, wszystko jasne, już sobie nie gmatwam w głowie.
Czyli jeżeli wpisuje partnera czy męża, to nie obchodzą mnie alimenty na dzieci i może na wszystkie dzieci wnioskować bez względu na to czy partner jest ojcem czy nie. Musi być tylko ojcem dla chociaż jednego z nich. Alimenty jeżeli ma to tylko potrzebne do dochodu.
Dziękuję wszystkim za dyskusję :)
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 24 lis 2017, 9:48

Pewnie mnie zjecie, że o to pytam ale szukam odpowiedzi i nie mogę znaleźć jej tu na forum ani w podręczniku. Oczywiście wiem, że jak jest samotna matka to musi mieć na każde dziecko zasądzone alimenty ale w moim przypadku na pierwsze dziecko ma a na drugie nie. Oczywiście też wiem, że muszę wyznaczyć 3 miesiące na dostraczenie tytułu wykonawczego tylko moje pytanie brzmi co z pierwszym dzieckiem? Mogę wydać decyzję tylko na pierwsze i w uzasadnieniu napisać że na drugie czekam na ten tytuł? Czy ogólnie wstrzymać całą sprawę do chwili kiedy dostarczy dokument? Nigdzie bezpośredniej odpowiedzi nie uzyskałem :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58

Napisano: 24 lis 2017, 10:35

Miałam taką sytuację i po konsultacji z prawnikiem wydałam decyzję przyznającą świadczenie na dziecko mające zasądzone alimenty i dodałam w uzasadnieniu, że organ zobowiązał wnioskodawcę jednocześnie wezwaniem do dostarczenia w ciągu 3 miesięcy tytułu wykonawczego na drugie dziecko. Zgodnie z KPA można wydać decyzję w części.
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x