samotne - nowy okres zasilkowy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 12 lip 2017, 11:58

miodowo pisze:
oko12 pisze:"miodowo" ja to tak zrozumiałam, że bez względu na to że jest z partnerem i wychowuje z nim ostatnie dziecko to na te dzieci z poprzedniego związku musi mieć zasądzone alimenty od ich rodziców biologicznych. Ale teraz mi zamieszałaś i zwątpiłam.

my też byliśmy zaskoczeni cytuję pana M...jeśli pani ma trójkę dzieci z poprzedniego związku i czwarte z obecnym partnerem ten obecny partner jest jego ojcem biologicznym i wspólnie wychowują to dziecko to ta pani nie jest samotnie wychowującą...owszem interesują nas alimenty ale tylko pod kątem dochodowym a nie wymagalnego wyroku.
Art. 13 osoba samotnie wychowująca dziecko oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną , chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
art. 2 pkt.13 sorki wielkie za pomyłkę
miodowo
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 16:14
Zajmuję się: BE,FA,ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 12:01

miodowo pisze:
oko12 pisze:"miodowo" ja to tak zrozumiałam, że bez względu na to że jest z partnerem i wychowuje z nim ostatnie dziecko to na te dzieci z poprzedniego związku musi mieć zasądzone alimenty od ich rodziców biologicznych. Ale teraz mi zamieszałaś i zwątpiłam.

my też byliśmy zaskoczeni cytuję pana M...jeśli pani ma trójkę dzieci z poprzedniego związku i czwarte z obecnym partnerem ten obecny partner jest jego ojcem biologicznym i wspólnie wychowują to dziecko to ta pani nie jest samotnie wychowującą...owszem interesują nas alimenty ale tylko pod kątem dochodowym a nie wymagalnego wyroku.
Art. 13 osoba samotnie wychowująca dziecko oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną , chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
Też byłam na szkoleniu u Mazurkiewicza i dokładnie tak mówił. Jeśli wychowuje co najmniej jedno z dzieci z jego ojcem to nie spełnia definicji osoby samotnie wychowującej dziecko, a tylko samotnej tyczy się obowiązek zasądzenia alimentów na dziecko, na które się ubiega.
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2017, 12:05

To ja już nie wiem bo tak namieszał, że masakra... Nam mówił że jak nie mają ślubu to trzeba alimenty na każde dziecko które nie jest tego faceta
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 12:09

Minion pisze:To ja już nie wiem bo tak namieszał, że masakra... Nam mówił że jak nie mają ślubu to trzeba alimenty na każde dziecko które nie jest tego faceta
Ja też tak zrozumiałam, ale czytając ten przepis art. 8 pkt 2 i samotnie wychowujących dzieci to faktycznie wpisując męża czy partnera już samotna nie jest i alimenty nie są potrzebne. Chociaż pamiętam jak mówił, że zawsze na każde dziecko muszą być alimenty jeżeli nie ma w składzie rodziny ojca dziecka na które wnioskuje.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 12 lip 2017, 12:12

Masło maślane masakra :D

Zrobią nowy podręcznik dla samorządów na nowy okres??
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 12:31

Z tego co mówi nasza Pani od rodzinnego to w rodzinnym bez względu na to na które dziecko wnioskuje i wpisuje partnera ojca ostatniego dziecka to musi mieć alimenty na te pierwsze dzieci. Sama już nie wiem :oops:
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 12 lip 2017, 13:23

oko12 pisze:
Minion pisze:To ja już nie wiem bo tak namieszał, że masakra... Nam mówił że jak nie mają ślubu to trzeba alimenty na każde dziecko które nie jest tego faceta
Ja też tak zrozumiałam, ale czytając ten przepis art. 8 pkt 2 i samotnie wychowujących dzieci to faktycznie wpisując męża czy partnera już samotna nie jest i alimenty nie są potrzebne. Chociaż pamiętam jak mówił, że zawsze na każde dziecko muszą być alimenty jeżeli nie ma w składzie rodziny ojca dziecka na które wnioskuje.

Chyba czytając art. 2 pkt.13
mikaa
Stażysta
Od: 25 maja 2017, 14:30
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 12 lip 2017, 13:40

a co jeżeli mamusia ma 2 dzieci pierwsze z panem od wieków bezrobotnym i drugi w obecnym konkubinacie i pan zarabia sporo i przekroczyliby 800zł . i W tym momencie nie należy jej się na pierwsze bo nie ma alimentów a jeżeli chciałaby na pierwsze z bogatym panem to przekracza. Pani dostałaby 0,00zł!!!!! Ico w tej sytuacji?????? Składa wniosek na pierwsze a w składzie podaje siebie pierwsze dziecko i pana notorycznie bezrobotnego i dostanie jedno 500 PARANOJA
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2017, 13:58

Pani ma dziecko za panny, na które nie ma zasądzonych alimentów. Obecnie ma męża, który nie jest ojcem tego dziecka, ale mieszkają razem i wspólnie wychowują to dziecko. Czy ta Pani może złożyć wniosek na to dziecko? oczywiście w nowym okresie zasiłkowym, samotna nie jest
rainbow
Stażysta
Od: 27 cze 2017, 14:15
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG

Napisano: 12 lip 2017, 14:07

Według zmian nawet jeśli ktoś składa na drugie dziecko bez dochodu a nie będzie miał zasądzonych alimentów na to dziecko nie będzie mógł złożyć na nie.
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x