Schemat księgowań 500plus i jego uzupełnienie o świadczenia - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 14:59

no właśnie też nie wiem, nikt nie jest w stanie napisać, co tak innego jest w tym księgowaniu ale piszą że będzie inaczej ;-)
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2016, 9:16

Szanowni Państwo

uprzejmie informuje, iż schemat księgowań programu 500plus nie tylko uwzględnia księgowania samego świadczenia wychowawczego i księgowania świadczeń nienależnie pobranych, ale uwzględnia również zmiany jakie wprowadził artykuł 41 ustawy do ustawy o świadczeniach rodzinnych (od 1 kwietnia mamy poważną zmianę ustawy o świadczeniach rodzinnych) celem zaksięgowania potrącenia świadczenia wychowawczego z rodzinnym (i na odwrót).

Schemat księgowań uwzględnia również najnowsze istotne zmiany w zakresie sprawozdawczości budżetowej jakie obowiązują już w zakresie sprawozdań za marzec i za I kwartał.

Zostały one opublikowane tutaj: https://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/441/1

Namawiam do lektury nowych przepisów. Zmiany w sprawozdawczości budżetowej zmieniają zasady prezentacji zobowiązań w sprawozdaniu RB28s.

Uwaga księgujący 500plus starą metodą świadczeń rodzinnych czyli pod listą wypłat nie będą w stanie sprostać nowym przepisom dot. sprawozdawczości budżetowej w zakresie zobowiązań....bo ich po prostu nie mają zaksięgowanych.

Nowe przepisy dotyczą już I kwartału 2016. A rozporządzenie obowiązuje od 1 kwietnia 2016. A zatem nowe przepisy na razie nie obejmują Programu 500plus, który też ruszył z dniem 1 kwietnia ale należy je uwzględnić w modelu ewidencyjny i w polityce rachunkowości Programu 500plus.

Oczywiste jest jednak to, że nowe zasady sprawozdawczości obejmują świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, itd.itp..

W razie pytań dot. księgowania Programu 500plus i nowych zasad wykazywania zobowiązań w sprawozdaniu RB-28s proszę o kontakt:

[email protected]
TWoj

Napisano: 06 kwie 2016, 14:22

gdzie są te zmiany jeśli chodzi o sprawozdanie rb28S bo ja nie widzę.
mk1

Napisano: 19 kwie 2016, 12:53

Szanowni Państwo

w związku z opublikowaniem zmian w klasyfikacji budżetowej począwszy od jutrzejszego szkolenia w Lublinie schemat księgowań programu 500plus będzie obejmował nowy rozdział 85211.

W przypadku dodatku wychowawczego i dodatku do zryczałtowanej kwoty uwzględnione zostaną odpowiednio rozdziały 85201 i 85204.

Pozdrawiam i do zobaczenia TWoj
TWoj

Napisano: 21 kwie 2016, 9:13

dziwne bo ja dostałam podział środków z Urzędu wojewódzkiego w rozdziale 85295
mania1261

Napisano: 21 kwie 2016, 22:29

mania1261 pisze:dziwne bo ja dostałam podział środków z Urzędu wojewódzkiego w rozdziale 85295

...nic w tym dziwnego przecież jest 3 miesiące na dostosowanie uchwał budżetowych. Same zmiany klasyfikacji obowiązują od 15 kwietnia z mocą od 17 lutego i być może UW przygotowując podział środków zrobił to przed 15 kwietnia.

Pozdr TWoj
Twoj

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x