Sejm podpisał zmiany w funduszu!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 29 lip 2015, 12:16

Gość pisze:Więc nie bardzo dalej rozumiem po co mieliby pisac ze komornik sadowy nie morze umorzyc egzekucji. Ale człowiek całe zycię sie uczy. :)
Fundusz alimentacyjny egzekwowany teraz będzie na tych samych zasadach co alimenty których egzekucji (zgodnie właśnie z zapisami o egzekucji świadczeń alimentacyjnych) umorzyć w związku z bezskutecznością nie można bowiem zgodnie z:

Art. 1086.§ 5. Bezskuteczność egzekucji nie stanowi podstawy umorzenia postępowania. Przepisu art. 823 nie stosuje się. :D
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 12:29

Czyli w skrócie:
1. Wystawione do tej pory TW komornik skarbowy umorzy?
2. Czyli nasza robota związana z wystawieniem TW poszła na marne? :shock:
3. TW które wystawiliśmy za okres 2014/2015 też zostaną umorzone? i bedą egzekwowane przez komornika sądowego na podstawie czego??? :geek:
Grześ

Napisano: 29 lip 2015, 12:35

oj juz tak nie narzekajcie najwazniejsze ze zlikwiduja ta egzekucje administracyjna....
Julita

Napisano: 29 lip 2015, 12:45

My nie narzekamy tylko komentujemy :D
Poczekaj chwile i poczytaj projekt a i Ty będziesz z nami już niedługo "narzekac" ;)
Nowa FA

Napisano: 29 lip 2015, 12:51

Grześ
1. Tak, ale z nielicznych TW przez jakiś czas egzekucja nadal będzie prowadzona.
2. Ta robota nigdy nie była pożyteczna. Wymagała od nas dużego nakładu pracy który jedynie generował duże koszty.
3. Tak, fundusz będzie egzekwowany na podstawie decyzji FA i wniosku o wszczęcie egzekucji lub wniosku o przyłączenie się do prowadzonej już egzekucji.
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 12:55

wiem ze pewnie za jakis czas sie dolacze ale z drugiej strony bardzo mnie cieszy ze ja zlikwiduje bo dla mnie to teraz jest najwazniejsze....
JUlita

Napisano: 29 lip 2015, 13:02

wg. mnie wszystkie TW zostana umorzone za wyjątkiem tych które akurat są sciągalne bo cos tam się w nich dzieje, czyli US daje rade cos zabrać dłuznikowi. A my po ootrzymaniu informacji o umorzeniu TW mamy w ciągu 3 miesiecy napisac do komornika sądowego ze przystepujemy do postepowania egzewukcyjnego albo wszczynamy nowe informujac go ile to wynosi załuzenie Pana za ten okres. I od tąd sprawe prowadzi komornik sądowy.
Niby proste. Fakt dobrze ze TW likwidują.
Dla mnie nie ma problemu na jakiej podstawie komornik sądowy prowadzi egzkeucje w tych starych sprawach, pewnie na ten nasz wniosek. W nowych sie nic nie pisze pewnie i to bedzie chyba prowadzone na tkaich zasadach jak było w ZA i jak było w Fa zanim pojawiły sie TW, czyli przez pierwszy okres. Czyli na podstawie decyzji przyzjacej komornik daje nam kase i na podstaewi tejze decyzji wie ile Pan ma długu, teraz nawet bedzie wiedział lepiej, bo jak mu podamy terminy wypłat to odsetki lepiej policzy. przecież np. w zaliczce nie robiło sie TW a jakos komornik prowadził egzekucję do całego długu i nadal prowadzi i nie potrzebował jakiś specjalnych przepisów ani dokumentów do tego.
Tylko moje pytanie czy jak mnie komornik sadowy nie umorzyl postępowania tylko dalej je prowadził do wszystkich zakoncoznych okresów z Fa pomimo wystawienia TW i nadal prowadzi to od czego ja mam niby przystępować. Ja informowałam na bieząco komornika sądowego ze np. po wystawieniu TW US mi przekazał taka i taka należność od dłużnika. I komornik sądowy przyjmował to do wiadomosci i zmniejszął ogólny dług Pana. To czy ja musze do czegos przystepować i informować o stanie zadłuzenia dłuznika. Poza tym jak mi US umarzał TW wczesniej to ja nie informowałam o tym komornika sądowego, on i tak dalej prowadził egzekucję. To teraz mam o tym informować. Jak minał np. rok.
Gość

Napisano: 29 lip 2015, 13:12

Czym sie biedzie różnił wniosek o przystąpienie o wszczecie postępowania egzekucyjnego a a przyłączenia sie do postępowania egzekucyjnego? Ja już świruje :ugeek:
Nowa FA

Napisano: 29 lip 2015, 14:03

wg. mnie wszystkie TW zostana umorzone za wyjątkiem tych które akurat są sciągalne bo cos tam się w nich dzieje, czyli US daje rade cos zabrać dłuznikowi. A my po ootrzymaniu informacji o umorzeniu TW mamy w ciągu 3 miesiecy napisac do komornika sądowego ze przystepujemy do postepowania egzewukcyjnego albo wszczynamy nowe informujac go ile to wynosi załuzenie Pana za ten okres.
9.2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, w sprawach, w których administracyjne
postępowanie egzekucyjne zostało umorzone na podstawie art. 8, wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3 ustawy, o której mowa w art. 1,
w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, lub o przyłączenie się do postępowania
egzekucyjnego, o którym mowa w art. 27 ust. 3a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu
nadanym niniejszą ustawą, składa się do organu egzekucyjnego w terminie 3 miesięcy od
dnia otrzymania postanowienia o umorzeniu.
Te trzy miesiące to mamy tylko na te należności których egzekucja została umorzona w związku z art. 8 tj. takie należności których egzekucja została wszczęta i niezakończona przed dniem wejścia w życie ustawy.

Dla mnie nie ma problemu na jakiej podstawie komornik sądowy prowadzi egzkeucje w tych starych sprawach, pewnie na ten nasz wniosek. W nowych sie nic nie pisze pewnie i to bedzie chyba prowadzone na tkaich zasadach jak było w ZA i jak było w Fa zanim pojawiły sie TW, czyli przez pierwszy okres. Czyli na podstawie decyzji przyzjacej komornik daje nam kase i na podstaewi tejze decyzji wie ile Pan ma długu, teraz nawet bedzie wiedział lepiej, bo jak mu podamy terminy wypłat to odsetki lepiej policzy. przecież np. w zaliczce nie robiło sie TW a jakos komornik prowadził egzekucję do całego długu i nadal prowadzi i nie potrzebował jakiś specjalnych przepisów ani dokumentów do tego.

Zaliczkę alimentacyjną egzekwuje komornik sądowy zgodnie z zapisami ustawy, funduszu jak do tej pory komornik sądowy nie egzekwował (no chyba że zbieg egzekucji następował). Komornik sądowy egzekwował alimenty i je przekazywał OWW zgodnie zresztą z art. 27 ust. 9 i art. 28.

Tylko moje pytanie czy jak mnie komornik sadowy nie umorzyl postępowania tylko dalej je prowadził do wszystkich zakoncoznych okresów z Fa pomimo wystawienia TW i nadal prowadzi to od czego ja mam niby przystępować.
Komornik wyegzekwowane alimenty przekazuje OWW. To nie fundusz (chyba że zbieg) tylko alimenty które my zaliczamy na FA.

Ja informowałam na bieząco komornika sądowego ze np. po wystawieniu TW US mi przekazał taka i taka należność od dłużnika. I komornik sądowy przyjmował to do wiadomosci i zmniejszął ogólny dług Pana. To czy ja musze do czegos przystepować i informować o stanie zadłuzenia dłuznika.
Tak, jak wejdzie ta nowela będziesz musiała wykonać jej zapisy.

Poza tym jak mi US umarzał TW wczesniej to ja nie informowałam o tym komornika sądowego, on i tak dalej prowadził egzekucję. To teraz mam o tym informować. Jak minał np. rok.

Prowadził egzekucję alimentów a nie funduszu alimentacyjnego. Według noweli nie informujesz komornika sądowego że US umorzył administracyjne postępowanie egzekucyjne tylko składasz odpowiedni wniosek.
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 14:24

Bleblak widze ze ty to ogarniasz. Prosze cię wytłumacz mi w skrócie po "nowemu" jak bedzie wyglądało postępowanie wg nowej ustawy.
1. Jak bedziemy postępowac jak wierzyciele złożą wniosek?
2. A jak postepowanie jako OWW?
Ja czytam projekt i to forum i coraz mniej wiem. Prosze ;)
Snieżynka

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x