skierowanie do DPS - pilne

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~xxx

skierowanie do DPS - pilne

Post autor: ~xxx »

Witajcie. klientka złożyła wniosek o dps, ma usługi, ale jej zdaniem nie wystarczają. Lekarz wniosek wypełnił - wskazując, że zachodzą przesłanki do umieszczenia. W trakcie wywiadu okazało się, że klientka ma mieszkanie własnościowe, które w akcie notarialnym przepisała na siostrzenicę, za \"dożywotnie utrzymanie\". Teraz siostrzenica naciska na umieszczenie w DPs. Myślę, że powinna być decyzja odmowna z uwagi na fakt, że teraz to siostrzenica jest zobligowana do utrzymania klientki. Czy dobrze myślę... może coś podpowiecie. Poszukuję też wyroków sądów na tę okoliczność...
~www

Re: skierowanie do DPS - pilne

Post autor: ~www »

Dobrze, ale nie do końca,
Niewątpliwie siostrzenica zobowiązana jest zapewnić twojej klientce dożywotnie utrzymanie, jednak może to robić dopłacając do pełnej odpłatności w dps (70% emerytury/renty płaci klientka - pozostałą kwotę jej siostrzenica),
Pamiętaj tylko o odpowiednim zabezpieczeniu (umowa)
Pozdrawiam www
~a.la

Post autor: ~a.la »

może art. 16 ust.2 ustawy o pomocy społecznej coś wyjaśni?
~www

Post autor: ~www »

Wyjaśni bardzo dużo! Też tak uważam.
ODPOWIEDZ