skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 5 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 02 lut 2011, 10:26

witam w raz z mężem mamy problem odnośnie odpłatności za pobyt w dps jego mamy. z tym że sami ją zabrali do dpsu po czym po kilku latach dowiedzieli się ze ma syna i teraz nas ciągają po wywiadach jestem w ciązy z naszym pierwszym dzieckiem bardzo się denerwuję całą sytuacją nadmieniam też że mój mąż jest dzieckiem adopcyjnym swoich rodziców a ojciec zupełnie się nim nie interesuje ponieważ jest alkoholikiem i ciągle ma problemy z prawem. bardzo proszę o podpowiedz co mamy zrobić żeby uniknąć opłaty za pobyt w dps ponieważ mój mąż miał bardzxo ciężkie dzieciństwo z rzaden sposób nie poczuwa się do obowiązku dopłacania do tego pobytu tym bardziej że ma teraz własna rodzinę i dziecko które lada moment przyjdzie na świat. jesteśmy załamani całą sytuacją prosimy o pomoc
~magda

Napisano: 02 lut 2011, 10:28

witam w raz z mężem mamy problem odnośnie odpłatności za pobyt w dps jego mamy. z tym że sami ją zabrali do dpsu po czym po kilku latach dowiedzieli się ze ma syna i teraz nas ciągają po wywiadach jestem w ciązy z naszym pierwszym dzieckiem bardzo się denerwuję całą sytuacją nadmieniam też że mój mąż jest dzieckiem adopcyjnym swoich rodziców a ojciec zupełnie się nim nie interesuje ponieważ jest alkoholikiem i ciągle ma problemy z prawem. bardzo proszę o podpowiedz co mamy zrobić żeby uniknąć opłaty za pobyt w dps ponieważ mój mąż miał bardzxo ciężkie dzieciństwo z rzaden sposób nie poczuwa się do obowiązku dopłacania do tego pobytu tym bardziej że ma teraz własna rodzinę i dziecko które lada moment przyjdzie na świat. jesteśmy załamani całą sytuacją prosimy o pomoc
~magda

Napisano: 02 lut 2011, 15:43

Albo przedstawić sytuację w OPS i poprosić o zwolnienie z odpłatności albo skierować sprawę do sądu, tam przedstawić sytuację. Sędzia ma prawo zwolnić męża z obowiązku alimentacji.

OPS zgodnie z prawem może wymagać wywiadu z synem. Przykre ale prawdziwe.
~kasia

Napisano: 03 lut 2011, 13:08

magda, na to, że pracownicy OPS Cię zwolnią z opłaty możesz nie liczyć. Ci ludzie nie mają serca, a mają przerost zatrudnienia, więc zrobią wszystko, aby pieniądze od Ciebie ściągnąć. Jeśli chcesz mogę Ci pomóc.
~Wow

Napisano: 04 lut 2011, 11:31

Wow a jak niby chcesz jej pomoc,wiem z autopsji ze za bardzo wyjscia z sytuacji nie ma?!
~??

Napisano: 09 lut 2011, 19:46

Dla zainteresowanych wklejam link o uchwaleniu nowelizacji ustawy pomocy społecznej z dnia 22.07.2010, i którą uchwalono 04.02.2011r. https://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/0/5BA ... enDocument
~andrzej

Napisano: 19 lut 2011, 16:43

bardzo proszę więc o pomoc bo już nie wiemy co mamy robić sytuacja mojego męża jest naprawdę bardzo trudna chłopak dosc że jedna matka go oddała to trafił na rodzine która się nim wogóle nie opiekowała a wręcz przeciwnie teraz ma problemy i obawiamy się jeszcze ojca bo też nie wiemy kiedy wyląduje tak samo jak matka w dps a my będziemy płacić. dodam że ode mnie też żądają zaświadczeń.
~magda

Napisano: 19 lut 2011, 16:46

bardzo proszę więc o pomoc bo już nie wiemy co mamy robić sytuacja mojego męża jest naprawdę bardzo trudna chłopak dosc że jedna matka go oddała to trafił na rodzine która się nim wogóle nie opiekowała a wręcz przeciwnie teraz ma problemy i obawiamy się jeszcze ojca bo też nie wiemy kiedy wyląduje tak samo jak matka w dps a my będziemy płacić. dodam że ode mnie też żądają zaświadczeń.
~magda

Napisano: 20 lut 2011, 12:11

Ja z moich doswiadczen moge poradzic aby udac sie do prawnika od spraw rodzinnych jesli was stac i on poradzi co zrobic lub isc z kierownikiem OPSu porozmawiac ale to nie zawsze pomaga (w moim przypadku np nic nie dało)
Jesli nie macie duzych dochodow to zgodzilabym sie na wywiad rodzinny i tyle bo szkoda nerwow!
Pozdrawiam
~Niepewna

Napisano: 21 lut 2011, 4:02

Witaj Magda
Tak jak radzi Niepewna, najpierw policz czy jako rodzina przekraczacie kwotę kryterium dochodowe. Podsumuj wszyskie dochody netto, podziel przez ilość osób w tym nienarodzone dziecko i porównaj z kryterium które będzie wynosić 351x300% tj. 1053 zł
Jeśli pozostanie jakaś nadwyżka to opieka może ją zabrać. Mąż ze względu na swoje jak piszesz trudne dzieciństwo, może wystapić do Ops z prośbą o zwolnienie częściowe lub całkowite z opłaty za pobyt mamy.
Nie piszesz dokładnie (I NIE MUSISZ) o relacjach Twojego męża z przybranymi rodzicami i czy żyją biologiczni rodzice i czy adopcja była wsród najbliższych członków rodziny np. wójostwo, dziadkowie. Bo wszystko się liczy, jeśli przybrani rodzice nie spełnili swoich obowiązków, to ktoś musiał to kontrolować i zapewnie są o tym zapisy w dokumentach urzędowych. Zbierzcie dokumenty lub wskażcie gdzie są i przekażcie do Ops, kóry wystąpił do wywiad.
Bo RACJĘ MA TEN KTO JĄ POTRAFI UDOWODNIĆ.
Twoje dochody też się liczą do kryterium dochodowe.
~ofiara

Strona 5 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x