skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 4 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 14 kwie 2010, 16:28

incognito mam pytanko:

na jakiej podstawie wygrałaś (jak twierdzisz) z mopsem o udostępnienie dokumentów? skarga na bezczynność czy co, bo jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić? jakbyś mogła przytoczyć podstawę prawną z wyroku to byłbym bardzo wdzięczny.
piszesz też że wygrałaś sprawę o nienależnie pobrane przez mops od babci pieniądze za pobyt w DPS - jak to jest możliwe żeby źle pobierać 70% dochodu mieszkańca? (bardzo zastanawiające) no i jak mogłaś być w tej sprawie stroną skoro nie dotyczyło to twojego interesu prawnego (zgodnie z def. strony z kpa)?co do twoich krytycznych uwag dotyczących urzędników i ich znajomości przepisów, to dodam od siebie że to nie wina urzędników lecz skomplikowanych i niejasnych przepisów, które trudno jest zinterpretować. te przepisy nie są czasem nawet jasne dla sędziów WSA, bo jak wskazuje praktyka u siebie mogłaś wygrać ale gdzie indziej np. w Łodzi mogłaś przegrać.
~Suaf

Napisano: 20 kwie 2010, 12:05

my mieliśmy raz taką sprawę, że kierowaliśmy do sądu bo rodzina choć miała wysokie dochody to nie chciała płacić ani się zajmować matką. Napisaliśmy pismo do Sądu rodzinnego, podaliśmy artykuły z ustawy, opisaliśmy sprawę. W między czasie było też spotkanie z rodziną, na którym nic nie uzgodniono. Rozprawa skończyła się pomyślnie dla ośrodka, sąd nakazał opłacać dps przez rodzinę, a konkretnie przez jedną córkę, która w zamian za pół domu miała sprawować opiekę nad matką do końca życia.
~Justa

Napisano: 20 kwie 2010, 16:05

polecam do poczytania ciekawy wyrok Sądu Najwyższego:

https://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnie ... 077_09.pdf
~Suaf

Napisano: 10 wrz 2010, 22:20

CO DALEJ W SPRAWIE!!!!!??????
~ED

Napisano: 11 wrz 2010, 20:36

Witam serdecznie, przeczytałam Twoją odpwoiedź na formu i dodała mi ona otuchy. Mam podobną sytuację, tzn. MOPS zapowiada , że mogą obciązyć mnie kosztami utrzymania ojca (który był pozbawiony praw rodzicielskich i nie interesował się nigdy dziećmi). Więc jesli możesz coć doradzić to będę wdzięczna. Mój mail: [email protected]
~Ewa

Napisano: 15 wrz 2010, 19:09

tu jest problem, mopsy mają to gdzieś, czy ojciec był pozbawiony praw rodzicielskich, czy nie., masz z czego to płać. mopsy mogą zwalniać z odpłatności zgodnie z art 64 i powinny z tego korzystać właśnie w takich sytuacjach.
przed sądem trzeba pamiętać, że decyzja uznaniowa nie oznacza dowolnej, wiec jak bedziesz walczyć w sądzie to tą kwestię trzeba podnieść. poza tym w orzecznictwie nsa jest wskazane, że decyzja musi być zgodna z celem ustawy, a w tym wypadku nie będzie, bo nie kieruje się dobrem rodziny tylko dobrem budżetu miasta, czy gminy. mopsy zapomniały, że mają służyć rodziną i po to się robi te wywiady środowiskowe, aby sprawdzić całą sytuację łącznie z twoim przypadkiem.
~h.l.

Napisano: 21 wrz 2010, 22:12

zapomniałeś przy tym ,że w mopsach pracują urzędnicy , którzy odpowiadając za coś takiego jak niedochodzenie należnych gminie zobowiązań,co w przypadku kierownika to jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych......... Więc darujemy sobie gadki o dobru rodziny, bo kto będzie pamiętał o naszych rodzinach , jak nas pozwalniają za to,ze jakiś syn czy córka nie chcą płacić na swoich rodziców mimo,że ich stać na to. bo nie nie mówię już o takich ludziach co naprawdę nie mają z czego.
~aa

Napisano: 22 wrz 2010, 19:31

jakich finansow publicznych, mamy tu do czynienia z o ustawa pomocy spolecznej. to ze gmina nie chce realizowac celu jaki nakreslil ustawodawca to jest odrebny problem. jesli zwolni paru pracownikow, a tym samym bedzie realizowala cele spoleczne nakreslone przez ustawodawce to tylko lepiej, bo znaczy ze mamy doczynienia z przerostem zatrudnienia.
~h.l.

Napisano: 23 wrz 2010, 10:52

też chciałabym jak mój poprzedni rozmówca zawęzić sie tylko do ustawy o pomocy społecznej.Osrodki pomocy społcznej są jednostakmi finansów publicznych i za nidochodzenie zwrotów, świadczeń nienależnie pobranych, czy wreszcie niedochodzenie opłat od rodziny na dps, to jest naruszenie dyscypliny finansów publicznych.
~Ala

Napisano: 23 wrz 2010, 15:19

oczywiście rodziny ktore maja placic powinny placic za dps. synek wysyla rodzica do dps i zwala z siebie obowiazek wspierania swoich bliskich. ale ustawa jest po to aby pomagac ludziom i nalezy ja stosowac tylko do tego celu taka jest nasza praca jako pracownikow ops. ustawa daje nam takie mozliwosci aby sprawdzic wszystkie istotne aspekty tj. status majatkowy mieszkanca dps, jego stan zdrowia, sprobowac zapewnic uslugi opiekuncze w miejscu zamieszkania itd. jesli ojciec czy matka zneca sie nad dziecmi to ciezko karac takie dzieci jeszcze raz i kazac im placic za dps. naszym zadaniem jest zatem sprawdzic czy nalezy scigac dzieci ktore nie chca placic za dps czy istnieja przeslanki nie tylko materialne aby ich zwolnic. o tym wyraznie mowi ustawa
~h.l.

Strona 4 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x