skierowanie sprawy do sądu w sprawie odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 25 mar 2010, 14:11

Jak już wspomniałam moja babcia była chora na Alzheimera. Chroba zrobiła takie spustoszenie w mózgu, że moja babcia nie poznawała ludzi, nie wiedziała jak się nazywa, nie potrafiła od dłuższego czasu pisać, tak więc jak mogła złożyć wniosek i go podpisać. panie z mops nie chciały udostępnić mi dokumentów dotyczących skierowania babci do ośrodka. Podejrzewam, a nawet jestem pewna że podpis widniejący na tym wniosku jest sfałszowany. W tej chwili sąd administracyjny wydał wyrok (który jest prawomocny), że mops musi mi te dokumenty udostępnić. ale ponieważ wygrałam sprawę o zwrot nienależnie pobranych przez mops pieniędzy za pobyt babci w ośrodku, nie chce mi się już gadać z tymi mądralami. Chociaż zastanawiam się mocno nad skierowaniem sprawy do prokuratury o podejrzenie popełnienia przestępstwa. Może wreszcie ktoś weźmie się za te święte kr... w ośrodkach pomocy społecznej i nauczy je prawa. A i jeszcze jedno wyrok WSA uchylający decyzje I i II instancji odnośnie mojej płatności jest prawomocny, tak więc NSA nie ma tu już nic do roboty. Zgodnie z prawem mops powinien wydać decyzję umarzającą postępowanie ponieważ stało sie ono bezprzedmiotowe czy nie? a może postępowanie administracyjne w ośrodkach pomocy toczy się na podstawie innych przepisów?
~incognito

Napisano: 25 mar 2010, 16:03

incognito płacił za babcię, nie wierzę. Ściemniasz i podpuszczasz.
~miki

Napisano: 25 mar 2010, 17:58

W opsach est różnie. Nie dziwię się małym ośrodkom one jak młode pelikany łykają wszystko co mówi lub pisze ministerstwo. Duże ośrodki mają radców ale one też robią błędy. Jak poczytasz wpisy na forum dotyczące nsa to okaże się, że i tam kierunek orzeczniczy ewoluuje. Kierunek orzeczniczy i intencje ustawy lub ministerstwa rozłażą się. Uważam że błędów jest zbyt wiele ale nikogo to nie interesuje. Kończąc rodzina nie powinna płacić babcia całe życie pracowała i płaciła jakieś składki i na starość opieka się jej należy.
Rodzina zawsze powinna odmawiać podpisania umowy i przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Opsy powinny w takich sytuacjach kierować sprawy do sądu ale nie o alimentacje. Alimenty wejdą w dochód mieszkańca dps itp. itd.
Popieram uczcie się a przynajmniej czytajcie ze zrozumieniem
~miki

Napisano: 25 mar 2010, 20:37

Do miki.
Ja niestety musiałam zapłacić, ponieważ tak mops przeprowadził wywiady środowiskowe, że nikt inny nie miał wystarczającego dochodu. Tak więc wcale nie ściemniam i niepodpuszczam.
~incognito

Napisano: 25 mar 2010, 22:08

Skoro zostało zapłacone należy zrobić wszystko aby ośrodek je zwrócił. To bardzo ważne nie idzie o pieniądze, a o zasady i naukę dla opsów. Bo opłata rodzin za pobyt członka rodziny w dps to jedna wielka ściema oparta na kłamstwach i zastraszaniu osób, które chcą jak najlepiej dla chorej starszej osoby.
~miki

Napisano: 25 mar 2010, 22:09

bardzo proszę o pomoc

Moja babcia chciałaby zamieszkać w DPS ale ma za małą rentę, więc poinformowano ją, iż jest to możliwe tylko wtedy kiedy rodzina dopłacać będzie brakującą kasę. W związku z tym, że syn u którego obecnie mieszka nie wyraził takiej woli dopłaty, babcia nie składa podania o przyjęcie, ponieważ obawia się, że w zaistniałej sytuacji dopłacać musieli by inni członkowie rodziny a tego chce uniknąć (Syn u którego mieszka dostał w darowizie cały majątek babci i oczywiste jest, że chciałaby aby to on ponosił wszystkie koszty) Czy można temu jakoś zaradzić?
~Magrio

Napisano: 25 mar 2010, 22:29

Nikt nie ma za małej renty bo byłby w niedostatku a Państwo dba o emerytów (ZUS lub KRUS). Babcia pisze podanie składa w ops, płaci za pobyt 70% renty i koniec. Rodzina odmawia podpisania umowy i przeprowadzenia wywiadu. Czeka co zrobi ops. Straszenie sądem to kpina.
~miki

Napisano: 25 mar 2010, 22:38

jasne że dochód \"za mały dochód\" nie może być przeslanką do odmowy umieszczenia w dps. bierze się 70% z dochodu i tyle. resztę wg ustawy zobowiązana jest dopłacać rodzina (jak nie przekracza kryterium to nie płaci) a dopiero potem gmina. jak odmawia się podpisania umowy o współfinansowanie to trzeba czekać na ruch ops - potwierdzam słowa przedmówcy:)
~;)

Napisano: 25 mar 2010, 22:52

w ustawie pojęcie \"rodzina\" jest jak dla mnie mało sprecyzowane :( Czy w momencie odmowy dopłaty przez babci dzieci (a na pewno się nie zgodzą dopłacać) będą zobowiązania przekierowane na jej wnuczki? Czy DPS może odmówić przyjęcia babci jeżeli nikt z rodziny nie wyrazi zgody na dofinansowanie jej pobytu?
~Magrio

Napisano: 25 mar 2010, 23:16

Rodzina w linii prostej dzieci, wnuki, prawnuki. Decyzję kierującą wydaje ops miejsca zamieszkania wnioskodawcy. Jak jest decyzja to dps dostaje pieniądze od mieszkańca i z ops.Dps nie może odmówić przyjęcia z w/w przyczyny
~miki

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x