Skład gospodarstwa domowego

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
urzędas
Referent
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat
Kontakt:

Re: Skład gospodarstwa domowego

Post autor: urzędas »

A ja mam pytań kilka:
co z osobami które wyjmują mieszkanie "na gębę" ?
gdzie w ustawie zapis o tym że piec musi być zgłoszony do ceeb ?
co z osobami co mieszkają a rachunki są na inna osobę?

a tak w ogóle to macie już druki czy drukujecie z rozporządzenia?
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

urzędas pisze: 07 sty 2022, 15:14 A ja mam pytań kilka:
co z osobami które wyjmują mieszkanie "na gębę" ?
gdzie w ustawie zapis o tym że piec musi być zgłoszony do ceeb ?
co z osobami co mieszkają a rachunki są na inna osobę?

a tak w ogóle to macie już druki czy drukujecie z rozporządzenia?
W Rozporządzeniu jest wzór wniosku, a wnioski prawdopodobnie każda Gmina zabezpiecza we własnym zakresie lub pojawią się "odgórnie" za jakiś czas jednolite dla wszystkich, tak jak dotychczas to się działo w innych sprawach.
We wniosku CZĘŚĆ I pkt. 3 jest Informacja dotycząca źródeł ogrzewania na paliwo stałe
a niżej info
7) Dotyczy wyłącznie tych wnioskodawców, których gospodarstwo domowe wykorzystuje urządzenia grzewcze określone wyżej, jako główne źródło ogrzewania oraz pod warunkiem, że to źródło ogrzewania zostało wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków.
8) Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków każdy właściciel lub zarządca budynku ma obowiązek złożenia do centralnej ewidencji emisyjności budynków (CEEB) deklaracji o używanym źródle ciepła w budynkach.

Generalnie to na razie tzn. przez najbliższe 2 miesiące nie musicie się jakoś wielce spinać w sprawach o dodatek osłonowy. Na razie nie macie ani druków, ani odpowiedniego programu, ani nie mieliście szkolenia w zakresie obsługi oprogramowania lub szkolenia w zakresie rozpatrywania wniosków i realizacji dodatku.
Przecież pierwsza tura wypłat ma nastąpić do 31 marca dla wniosków pozytywnie rozpatrzonych, a złożonych do 31 stycznia.
Poza tym jako laik uważam, że przynajmniej jedno ww szkolenia, dla przynajmniej jednej oddelegowanej osoby (jeśli większy ośrodek to dla kolejnych osób), dotyczące oprogramowania oraz jedno dotyczące rozpatrywania wniosków winna opłacić za Was Gmina.
Natomiast organizatorzy szkoleń np. sławny Pan M. i inni powinni na co dzień śledzić forum OPS i odpowiadać na bieżąco na Wasze pytania i wątpliwości.
Oczywiście mam tu na myśli ich udział w pierwszym okresie po wprowadzeniu nowego produktu / ustawy.
Szkolenia szkoleniami, a ich pomoc na forum byłaby bardzo wskazana i przydatna. Poza tym jako Wasi szkoleniowcy powinni służyć Wam nieodpłatną pomocą w każdej chwili na telefon. Krótkie pytanie i krótka odpowiedź bez elaboratu.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
MarBa
Referent
Zajmuję się: SR, SW,DM
Kontakt:

Post autor: MarBa »

nowa26 pisze: 07 sty 2022, 15:13 Mazurkiewicz na szkoleniu powiedział że nie mamy podstaw do sprawdzania czy ktoś jest spisany w CEEB a co do składu gospodarstwa domowego mamy go weryfikować z pomocą społeczną (przynajmniej w kwestii osób które coś u nich pobierają).
Na jakim szkoleniu Mazurkiewicz tak mowil? Kiedy? Szkolenia z DO z Mazurkiewiczem sa dostepne od 12.01...... Bylo cos wczesniej?
nowa26
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP
Kontakt:

Post autor: nowa26 »

Tak było ja miałam 5 stycznia
BWEM
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: BWEM »

I ja po szkoleniu z Mazurkiewiczem? Na stronie Ministerstwa wyraźnie pisze ze mamy obowiązek sorawdzania pieca w CEEB? Wiec kto ma racje?
GORZATKA
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: GORZATKA »

czy występujecie o dostęp do CEEB???
GORZATKA
marzenasaw
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: marzenasaw »

To kto i co wpisuje w części 3?umowa o pracę nie?
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Krzysztof pisze: 06 sty 2022, 11:25
GORZATKA pisze: 06 sty 2022, 3:19 w definicji jest zapis "wspólnie z nią zamieszkujące i gospodarujące"... no i zaczęło się... nagle razem zamieszkują ale razem nie gospodarują, chodzi o rodziny wielopokoleniowe. Jedno mieszkanie lub domek jednorodzinny w którym mieszkają rodzice oraz przykładowo ich pełnoletnie dziecko ze swoją rodziną, no i zamierzają złożyć dwa wnioski.

Jak w takiej sytuacji postąpić??? Mogą złożyć oddzielnie wnioski czy powinien być jeden wniosek obejmujący wszystkie osoby zamieszkujące w danym lokalu mieszkalnym?
Definicji gospodarstwa domowego lub gospodarstwa domowego jednoosobowego jest wiele w zależności od ustawy.
We wniosku o ustalenie dodatku osłonowego, który wnioskodawca podpisuje, składając wniosek (nawet pod rygorem odpowiedzialności karnej) napisano:
Definicja gospodarstwa domowego: zgodnie z art. 2 ust. 14 ustawy z dnia 17 grudnia 2021 r. o dodatku osłonowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 1) w związku z art. 411 ust. 10j ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2021 r. poz. 1973, z późn. zm.), gospodarstwo domowe tworzy osoba składająca wniosek o przyznanie dodatku osłonowego, samotnie zamieszkująca i gospodarująca (gospodarstwo domowe jednoosobowe)

Nikt im (każdemu z osobna) nie zabroni składać wniosku o dodatek osłonowy (dla Was tylko może być problem, ponieważ zrobicie nadmiar czynności niepotrzebnie, no ale ludzie są tacy jakimi się urodzili i jak ich rodzice wychowali) i nawet, jeśli teraz jakimś cudem system ich wnioski przepuści to niestety w niedalekiej przyszłości mogą mieć problem, gdyż otrzymany dodatek może być uznany za nienależnie pobrany, bo wyjdzie na jaw, że np. w niedawno wykonanym spisie powszechnym stwierdzili co innego i ich gospodarstwo domowe wygląda zupełnie inaczej lub w innej instytucji z dokumentów tam złożonych przez te osoby też wynika co innego, albo nie figurują np. w zakładzie energetycznym czy w gazowni jako płatnicy wcześniej podpisanych umów z tymi dostawcami.
Nie zgadzam się w kwestii nienależnie pobranego dodatku, bo może wyjdzie na jaw, że w spisie podałam inną informację niż teraz do dodatku osłonowego. Potwierdzeniem na to jest mój przypadek. Gdy "się spisywałam" w kwietniu - stan na 31.03 - mieszkałam z teściami i to jest prawdą. Prawdą jest też to, że w maju przeprowadziłam się do własnego domu i tworzę osobne gospodarstwo domowe i na dodatek osłonowy mogę składać wniosek ja juz bez teściów, bo nie tworzę z nimi wspólnego gospodarstwa domowego. Więc taka weryfikacja jest do bani.
Raa
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Raa »

Krzysztof pisze: 07 sty 2022, 16:08 Generalnie to na razie tzn. przez najbliższe 2 miesiące nie musicie się jakoś wielce spinać w sprawach o dodatek osłonowy. Na razie nie macie ani druków, ani odpowiedniego programu, ani nie mieliście szkolenia w zakresie obsługi oprogramowania lub szkolenia w zakresie rozpatrywania wniosków i realizacji dodatku.
Powiedz to ludziom, zwłaszcza seniorom, którzy usłyszeli w tv że gmina ma wypłacać i trzeba wniosek złożyć w styczniu.
Dalej na stronie ministra wisi taki tekst.

Mam wrażenie, że w ministerstwie to nie widzą co zapisali w ustawie. Z wypowiedzi medialnych pracowników ministerstwa wynika, że chcieliby aby jeden piec/dom równał się jeden wniosek, ale mnie jako osobie wydającej decyzję w tej sprawie interesuje, czy w ustawie mam przepis pozwalających mi odmówić przyznania świadczenia, gdy z jednego domu dostanę dwa wnioski bo dziadki mieszkają na dole, a syn ze swoją rodziną na górze.
Nie widzę zapisu, który pozwoliłby mi zakwestionować ich deklaracje odnośnie osobnego gospodarstwa domowego, a pracownika socjalnego wysyłać celem sprawdzenia nie mam zamiaru.
Jedyna podstawa odmowy przyznania świadczenia to jeśli w obu wnioskach pojawiłby się ten sam skład rodziny - szerszy.

Mnie w tej całej sytuacji najbardziej interesuje jak cała ta akcja ma się do pandemii i kwarantanny, którą podobnież mamy i z nią walczymy.
Nie ma możliwości złożenia wniosku analogicznie jak przy 500+ przez banki. W dodatku zaraz każdy senior z gminy będzie walczył o te pieniądze bo na nasze emerytury to jest znacząca kasa. Więc w środku 5 fali omicrona minister właśnie około 1/4 mieszkańców gminy wysyła do GOPS (w tym masa seniorów) - Przecież u mnie każdy powinien dostać podwójny dodatek cowidowy bo jest zagrożony bardziej niż personel szpitala.
Jakby iść logiką wielkiej pandemii, ograniczeń dla szkól, gastronomii i hoteli to u mnie mamy potencjalne największe źródło zakażeń.
Ale rozumiem że pomoc społeczna to raczej logika "biedronek" i u nas pandemia nie występuje.
zocha1234
Starszy referent
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
Kontakt:

Post autor: zocha1234 »

Zgadzam się z tym wszystkim, co piszesz. U mnie cały czas przychodzą osoby, których nie znam zupełnie a to mała gmina, w tym większość to właśnie seniorzy.
Też nie widzę powodu do odmowy dla takich wniosków- przecież dodatek ma być pomocą z powodu rosnących cen również żywności (nigdzie nie pisze, że jest to uwarunkowane posiadaniem pieca, no chyba, że ślepa jestem)
ODPOWIEDZ