Składanie fałszywych oświadczeń - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 mar 2015, 15:01

Witam

proszę o informację czy praktykujecie państwo zawiadamianie prokuratury o przestępstwie składania fałszywych oświadczeń ??? Mam klienta który w ten sposób wyłudził ładną kwotę zasiłku stałego. Oświadczał że nie pracuje a tu pech chciał że ZUS zgłosił korektę ubez. zdrowotnego i wyszło... Bardzo proszę o info. Pozdrawiam
Gosia005

Napisano: 05 mar 2015, 15:37

To oczywiste! A dodatkowo wszczęcie postępowania w związku z ujawnieniem nowych okoliczności, uchylenie/zmiana wydanych decyzji i żądanie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
Surowy

Napisano: 05 mar 2015, 15:52

U nas takich rzeczy nie zgłaszają bo to i tak nic nie daje. Nawet jak klient porządnie naściemnia to i tak nic z tym się nie robi.
zisis1

Napisano: 05 mar 2015, 16:07

Gosia005 pisze:Witam

proszę o informację czy praktykujecie państwo zawiadamianie prokuratury o przestępstwie składania fałszywych oświadczeń ??? Mam klienta który w ten sposób wyłudził ładną kwotę zasiłku stałego. Oświadczał że nie pracuje a tu pech chciał że ZUS zgłosił korektę ubez. zdrowotnego i wyszło... Bardzo proszę o info. Pozdrawiam
Jak najbardziej - administracyjne poszło wszytsko jak sie patrzy :) Jednakze interesuje mnie czy inne OPS-y także składaja zawiadomienie. W moim nie praktykowało się ścigania nieuczciwego klienta (nie było ich też aż tak wielu) lecz osobiscie mam dość wyłudzaczy więc chciałabym zadziałać od a-z z literą prawa. :) Proszę jeszcze o info czy wniosek o ściganie jest takim standardowym "zawiadomienie o popełnieniu przestęstwa" z art. 304 KPK ? Nie mamy oczywiście pomocy prawnej więc chętnie dowiem się o innych praktykach w tym temacie.
Z góry dziękuję
Gosia005

Napisano: 06 mar 2015, 10:12

tak składamy
lolka 27

Napisano: 06 mar 2015, 15:21

Tak. Składałam zawiadomienie do prokuratury 3 razy.

Raz klientka "zapomniała" powiedzieć, że pół roku temu wyszła za mąż, nadal posługiwała się panieńskim nazwiskiem i korzystała ze świadczeń rodzinnych i z pomocy społecznej jako samotna matka. W czasie wywiadów środowiskowych mąż siedział w piwnicy...

Drugim razem synuś chciał pozbyć się z domu mamusi, bo sprowadził sobie - hm.. partnerkę, więc napisał za mamusię podanie, za mamusię także podpisał, bo niedobra mamusia nie chciała podpisać, nawet po użyciu argumentu pięści... W tym przypadku nie doszło do wyłudzenia żadnych świadczeń, ale prokuratura i tak stanęła na wysokości zadania :)
Trzeciego przypadku nie mogę sobie przypomnieć...

Za każdym razem prokuratura kierowała akt oskarżenia do sądu. I za każdym razem sąd orzekał o karze w postaci grzywny zamienionej na odpracowanie społecznie iluś tam godzin.

W opisywanym przez Gosię przypadku bez wątpienia złożyłabym doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa do prokuratury, zwłaszcza, że klient dokonał go umyślnie.

Zachęcam do obrony godności naszego zwodu.
Esia

Napisano: 06 mar 2015, 15:22

PS. W tym drugim przypadku chodziło o umieszczenie mamusi w DPS.
Esia

Napisano: 06 mar 2015, 20:17

popieram wypowiedź koleżanki powyżej zacznijmy się szanować i doceniać. Przykro to mówić ale kliencie z mojego gopsu to nawet nazywają nas tu cytat"kurwy z opieki" więc jak tu mieć dalej chęć do aktywnej i twórczej pracy? Coby człowiek nie zrobił dla klienta to i tak jest źle. Często pytają co jescze pani napisać na tym oświadczeniu bo to papier więc wszystko przyjmie i wcale nie przerażają się treścią art. 233 k..k
adoni

Napisano: 09 mar 2015, 14:25

Witam

Zawiadomienie poszło. Ciekawe jak prokurator sie za sprawę zabierze.
Dzieki za informacje. Pozdrawiam
Gosia005

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x