Decyzją przyznająca świadczenie pielęgnacyjne zostały przyznane składki emerytalno-rentowe i zdrowotne. Z ZUSu otrzymałam informacje że Pani okres wynosi 25 lat i 10 miesięcy. Ponad 5 lat za długo opłacaliśmy składkę emerytalno-rentową. Składkę uchylam od 1 maja a co z tą nadpłatą. podpowiedzcie proszę co musze zrobić. Pierwszy raz mam taką sytuację. ŚP zawsze zajmowała się koleżanka. Z tego co widzę to koleżanka wydawała decyzje uchylające składki ale nie do końca jestem przekonana czy tak jest dobrze.
A co jeżeli właśnie składka została przyznana decyzją? Mogę ją zakończyć bez wydawania decyzji uchylającej.
A ZUS bez problemu zwraca nadpłacone składki?
jak coś jest przyznane decyzją to nie można się z tego wymiksować ot tak, bez uchylenia decyzji w tej części
jak nie stwierdzą, że się przedawniły to teoretycznie problemów ze zwrotem nie ma
jak coś jest przyznane decyzją to nie można się z tego wymiksować ot tak, bez uchylenia decyzji w tej części
jak nie stwierdzą, że się przedawniły to teoretycznie problemów ze zwrotem nie ma
Czyli nie robić decyzji uchylającej tylko zakończyć w programie, a proszę powiedz mi do teczki jakąś notatkę czy tylko wystarczy informacja z ZUS o okresie ubezpieczenia?
A słuchajcie a co jeśli ośrodek prawdopodobnie źle odprowadzał składki? Wysłaliśmy zapytanie do ZUS żeby jeszcze raz wyliczył okresy składkowe i nieskładkowe i czekamy na odpowiedź.
Chodzi mi o sytuację, gdzie odprowadzanie składek zakończyło się w 2017 roku, nie wiem czemu , prawdopodobnie pracownik na własną rękę dodał sobie okresy z ZUS i KRUS i wyszło łącznie ponad 20 lat. Bark jakichkolwiek pism w tym temacie.
W tym roku przyszła ta Pani i chce składać o emeryturę do ZUS - osiągnęła wiek emerytalny (syn dostał świadczenie wspierające, czyli nie ma już ŚP) i się okazuje że wg. ZUS nie ma jeszcze tych 20 lat składkowych i nieskładkowych? Nie ma jeszcze oficjalnie tego potwierdzonego, ale jeśli się okaże że tak jest to jak to naprostować?