składka zdrowotna czy decyzja - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 29 maja 2015, 7:39

Hmm, a z czego to niby wynika?
Elmer pisze:pismo o odmowie zarejestrowania - nie możesz jej zarejestrować
Sipera pisze: Pan, chłop zapewne zdrowy ma się zarejestrowac w PUP i koniec. Ja w takich przypadkach nie zgłaszam do zdrowotnego.
Facet może z wielu powodów nie świadczyć gotowości do podjęcia pracy, a nam nic do tego. Ba, nie widzę podstaw by żądać od niego jakichkolwiek wyjaśnień. Wskażcie mi taką podstawę, to może zmienię zdanie. OPS ma za zadanie ustalić stan faktyczny, tj. czy osoba pobierająca SP/SZO/ZDO ma inny tytuł czy nie.
My mozemy zarejestrowac osobę w przypadku gdy nie ma innego tytułu.
A w tej sytuacji nie ma. Nie jest członkiem rodziny osoby ubezpieczonej, bo mąż NIE JEST ubezpieczony. BYŁBY, GDYBY się zarejestrował, ale NIE JEST.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 8:20

Zgadzam się z Kronosem :)
dżela

Napisano: 29 maja 2015, 8:22

ja mam przypadek, że mąż ubezp. w PUP złamał nogę ... PUP go wyrejestrował i ja zgłosiłam go i dzieci do zdr. przy ŚP
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 8:33

każda sytuacja jest inna, ale nie ubezpieczę osoby, która ma możliwość ubezpieczyć się gdzie indziej, tylko jej się nie chce tego zrobić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 8:37

Zgadzam się z kronos79 i dżela. Są też takie przypadki, kiedy mąż nie zgłosi się do PUP celem potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy (bo np. zapomniał) i PUP go wyrzuca na 3 m-ce z rejestru bezrobotnych ("za karę"). Co wówczas? Nie dość, że Panią to i Pana i ich dzieci zgłaszamy. Powiem więcej ja już taka Panią zostawiam u siebie, nawet jak On wróci do PUP. :D
elcia1

Napisano: 29 maja 2015, 8:39

kronos79 pisze: A w tej sytuacji nie ma. Nie jest członkiem rodziny osoby ubezpieczonej, bo mąż NIE JEST ubezpieczony. BYŁBY, GDYBY się zarejestrował, ale NIE JEST.
OK, kupuję to. Tylko co w sytuacji jak mąż się za tydzień zarejestruje?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 8:42

elcioa w takiej sytuacji (tak samo jak ma sytuację ewalu) ubezpieczam. Ale jak ktoś przyjdzie i powie, że mam go ubezpieczyć ( i może jeszcze męża) bo kochanemu mężowi się nie chce zarejestrować to sorry, ale tego nie zrobię. Niech przynajmniej wymyśli bajkę, którą kupię.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 8:55

A ja mam jeszcze taką sytuację babka ma społeczne u nas a mąż zawiesił działalność i płaci kRUS i babka chce u nas zdrowotne, bo twierdzi, ze nie może w ZUS społeczne (my płacimy) a przy meżu w KRUS zdrowotne, dzwoniłam do Krusu i nie ubezpieczą jej przy mężu zdrowotnym w KRUS. WIĘC W TAKIEJ SYTUACJI JA JĄ UBEZPIECZAM I JEJ DZIECI 23 LATA STUDIA (ZAŚWIADCZENIE) ZGADZA SIĘ :?: :?:
Olka.,

Napisano: 29 maja 2015, 9:10

ubezpieczasz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2015, 9:18

Mądrego (czytaj: Elmer) dobrze posłuchać :D
elcia1