składka zdrowotna czy decyzja - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 29 maja 2015, 16:45

Elmer pisze:Ulaaaa od czego się odwoła?

Kronos nic mi kontrola nie zarzuci. Jak przychodzi do mnie strona i ma męża to pisze mi oświadczenie, że jest zgłoszona przy mężu, lub że mąż ją zgłosi. Papiery u mnie grają. Jak zaczyna kręcić, że są przeszkody w zgłoszeniu przy mężu to musi złożyć wyjaśnienia. Wtedy oceniam czy ta przeszkoda powoduje konieczność zarejestrowania u nas.
Właśnie to "kręcenie" i konieczność składania wyjaśnień mnie interesują.Jak słusznie zauważyliście,składka nie jest świadczeniem rodzinnym,zatem OPS nie ma tu żadnych,podkreślam żadnych uprawnień władczych.
Zadaniem MOPSu jest potwierdzenie faktu,czy strona ma inny tytuł,czy nie.Nie zaś dochodzenie,czy mogłaby mieć.
Kwestia ewentualnej rejestracji może interesować co najwyżej pracownika socjalnego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2015, 9:24

czyli podsumowując Kronos to jak do ciebie przychodzi ktoś i składa wniosek na SP to ty nie wnikasz czy ktoś może być ubezpieczony przy mężu/żonie, tylko jak mówi, iż nie jest ubezpieczony to go ubezpieczasz?
al ab

Napisano: 01 cze 2015, 9:04

Dokładnie tak. To klient może być pociągnięty do odpowiedzialności za złożenie fałszywego oświadczenia, ale nigdy nie będzie. Ubezpieczenie zdrowotne przysługuje każdemu obywatelowi jak psu micha. Gwarantuje to konstytucja i nie jesteście władni nawet próbować kogoś pozbawić tego ubezpieczenia. Ludzie różnie żyją. Konkubent oprócz dzieci nie zgłosi nikogo więcej - i co do ślubu zmusicie?. Mąż niebieski ptak - takiemu też lata koło nosa, czy dzieci i żona mają ubezpieczenie, czy nie. Oczywiście najlepiej gdy opiekun oświadczy, że ubezpieczeniu będzie podlegał przy małżonku, ale nie musi tego robić.
Moja żona pobierała zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia. Ponad pół roku była bez ubezpieczenia zdrowotnego bo ZUS jej nie zgłosił. Paranoja.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2015, 9:07

west pisze:Dokładnie tak. To klient może być pociągnięty do odpowiedzialności za złożenie fałszywego oświadczenia, ale nigdy nie będzie. Ubezpieczenie zdrowotne przysługuje każdemu obywatelowi jak psu micha. Gwarantuje to konstytucja i nie jesteście władni nawet próbować kogoś pozbawić tego ubezpieczenia. Ludzie różnie żyją. Konkubent oprócz dzieci nie zgłosi nikogo więcej - i co do ślubu zmusicie?. Mąż niebieski ptak - takiemu też lata koło nosa, czy dzieci i żona mają ubezpieczenie, czy nie. Oczywiście najlepiej gdy opiekun oświadczy, że ubezpieczeniu będzie podlegał przy małżonku, ale nie musi tego robić.
Moja żona pobierała zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia. Ponad pół roku była bez ubezpieczenia zdrowotnego bo ZUS jej nie zgłosił. Paranoja.
dokładnie tak
al ab pisze:czyli podsumowując Kronos to jak do ciebie przychodzi ktoś i składa wniosek na SP to ty nie wnikasz czy ktoś może być ubezpieczony przy mężu/żonie, tylko jak mówi, iż nie jest ubezpieczony to go ubezpieczasz?
wnikamy, wnikamy .. ale są różne sytuacje ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2015, 9:14

al ab pisze:czyli podsumowując Kronos to jak do ciebie przychodzi ktoś i składa wniosek na SP to ty nie wnikasz czy ktoś może być ubezpieczony przy mężu/żonie, tylko jak mówi, iż nie jest ubezpieczony to go ubezpieczasz?
Nie to napisałem. Nie sprawdzam czy jest ubezpieczony, tylko czy MA INNY TYTUŁ.
Jeśli mąż ma status osoby bezrobotnej, to ja nie mogę takiej osoby ubezpieczyć niezależnie od tego czy mąż dopełnił obowiązku zgłoszenia czy nie.
Odbieram od strony oświadczenie: posiadam inny tytuł/nie posiadam innego tytułu do objęcia obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego, ze wskazaniem jaki to tytuł. Jednocześnie informuję stronę o konieczności niezwłocznego zgłaszania zmian w tym zakresie.
I oczywiście, podobnie jak Elmer, Sipera kiedy słyszę że tytułu nie ma, to się pytam o przeszkody. Jeśli jednak strona powie mi, że jej mąż po prostu nie chce się zarejestrować, to jest to dla mnie wiążące. Ja nie prowadzę pracy socjalnej, uzależniając przyznanie czegokolwiek od współdziałania, tylko wypełniam nałożony prawem obowiązek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x