Osoba odwołała się od decyzji do SKO. Przyszła odpowiedz: do ponownego rozpatrzenia. Osoba napisała podanie ponownie, wszystkie dokumenty zebrałam nowe. Od której daty liczymy miesiąc na rozpatrzenie sprawy: wpłynięcia dokumentów do OPS z SKO czy od złożenia nowego podania przez osobę?
Wydaje mi się, że
- nowe podanie to nowa sprawa.
- podanie które wróciło wraz z dokumentami z SKO to inna sprawa.
Chyba macie dwie sprawy do rozstrzygnięcia
Też mi się tak wydaje ale chodzi o żeby być pewnym. Ma to dla mnie duże znaczenie.Piszesz że podanie które wróciło z SKO to inna sprawa. No nie koniecznie, przecież dotyczy tego samego zagadnienia. Może jeszcze ktoś się wypowie.
Ewa, żeby dobrze odpowiedzieć trzeba znać co jest zawarte w podaniach klienta ( celówka, na co) ( okresówka) oraz Wasze rozpatrzenie sprawy - przyznane na jaki okres, czy odmowa.
Czy klient np. pisze dwa razy o taką samą pomoc ? Czy miał już przyznaną na ten cel pomoc?
Bez takiej wiedzy trudno podpowiedzieć trafne rozwiązanie.
Sprawa dotyczyła skierowania osoby do DPS.Osoba otrzymała decyzję odmowną, odwołała się.Z SKO przyszła odpowiedz do ponownego rozpatrzenia.Dokumenty do OPS wpłynęły 17.XII.2014r. Ponowne podanie o umieszczenie i pozostałe dokumenty zostały zebrane 8.01.2015r Jaki mamy termin do wydania kolejnej decyzji, czy liczy się on od 17 grudnia czy od 8 stycznia?
Witam.Pomóżcie Strona napisała podanie w miesiącu grudniu zasiłek celowy,wydana decyzja z rygorem strona pobrała świadczene a następne odwołała się do SKO ,że zasiłek za niski c dalej robić
ewa13
Moje zdanie
decyzje trzeba podjąć ponownie ( SKO)
Klientowi odpisać na drugie podanie - np do czasu rozpatrzenia sprawy (SKO)
jeśli czas upływa przedłużyć termin do czasu rozpatrzenia pierwszego (SKO )
jeżeli wydacie odmownie będzie 2 odmowne na pierwsze i drugie podanie.
jeżeli pierwsze pozytywnie to drugie będzie odmowa.
Poczekaj na opinie innych.
Gość
Jeżeli się strona odwołała trzeba wysłać dokumenty do SKO i czekać na rozstrzygnięcie.
Kinga, jakie masz zdanie o terminie wydania ponownej decyzji po rozpatrzeniu sprawy przez SKO /dotyczy DPS/? Czy upływa on od daty wpływu dokumentów z SKO do OPS, czy od daty ponownego skompletowania przez OPS?
Jeśli po wydaniu decyzji wysyłaliście do SKO dokumenty to musiały być kompletne, chyba, że decyzja była wydana bez jakiegoś dokumentu. Jeśli były kompletne i nie zmieniacie decyzji to chyba nie trzeba znów robić wywiadu chyba, że ośrodek/ prac. socj. czegoś nie wiedział o stanie zdrowia klienta, nie uwzględniono tego w dokumentach ( badaniach i opinii lekarza i wywiadzie.