SKO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 sty 2015, 17:38

Osoba odwołała się od decyzji do SKO. Przyszła odpowiedz: do ponownego rozpatrzenia. Osoba napisała podanie ponownie, wszystkie dokumenty zebrałam nowe. Od której daty liczymy miesiąc na rozpatrzenie sprawy: wpłynięcia dokumentów do OPS z SKO czy od złożenia nowego podania przez osobę?
ewa13

Napisano: 15 sty 2015, 17:42

Wydaje mi się, że
- nowe podanie to nowa sprawa.
- podanie które wróciło wraz z dokumentami z SKO to inna sprawa.
Chyba macie dwie sprawy do rozstrzygnięcia
Kinga.

Napisano: 15 sty 2015, 18:23

Też mi się tak wydaje ale chodzi o żeby być pewnym. Ma to dla mnie duże znaczenie.Piszesz że podanie które wróciło z SKO to inna sprawa. No nie koniecznie, przecież dotyczy tego samego zagadnienia. Może jeszcze ktoś się wypowie.
ewa13

Napisano: 15 sty 2015, 19:00

Ewa, żeby dobrze odpowiedzieć trzeba znać co jest zawarte w podaniach klienta ( celówka, na co) ( okresówka) oraz Wasze rozpatrzenie sprawy - przyznane na jaki okres, czy odmowa.
Czy klient np. pisze dwa razy o taką samą pomoc ? Czy miał już przyznaną na ten cel pomoc?

Bez takiej wiedzy trudno podpowiedzieć trafne rozwiązanie.
Kinga.

Napisano: 15 sty 2015, 19:09

Sprawa dotyczyła skierowania osoby do DPS.Osoba otrzymała decyzję odmowną, odwołała się.Z SKO przyszła odpowiedz do ponownego rozpatrzenia.Dokumenty do OPS wpłynęły 17.XII.2014r. Ponowne podanie o umieszczenie i pozostałe dokumenty zostały zebrane 8.01.2015r Jaki mamy termin do wydania kolejnej decyzji, czy liczy się on od 17 grudnia czy od 8 stycznia?
ewa13

Napisano: 15 sty 2015, 20:16

Witam.Pomóżcie Strona napisała podanie w miesiącu grudniu zasiłek celowy,wydana decyzja z rygorem strona pobrała świadczene a następne odwołała się do SKO ,że zasiłek za niski c dalej robić
Gość

Napisano: 15 sty 2015, 20:25

Wysłać dokumenty do SKO i czekać na odpowiedż.
ewa13

Napisano: 15 sty 2015, 20:30

ewa13
Moje zdanie
decyzje trzeba podjąć ponownie ( SKO)
Klientowi odpisać na drugie podanie - np do czasu rozpatrzenia sprawy (SKO)
jeśli czas upływa przedłużyć termin do czasu rozpatrzenia pierwszego (SKO )
jeżeli wydacie odmownie będzie 2 odmowne na pierwsze i drugie podanie.
jeżeli pierwsze pozytywnie to drugie będzie odmowa.
Poczekaj na opinie innych.

Gość
Jeżeli się strona odwołała trzeba wysłać dokumenty do SKO i czekać na rozstrzygnięcie.
Kinga.

Napisano: 15 sty 2015, 22:37

Kinga, jakie masz zdanie o terminie wydania ponownej decyzji po rozpatrzeniu sprawy przez SKO /dotyczy DPS/? Czy upływa on od daty wpływu dokumentów z SKO do OPS, czy od daty ponownego skompletowania przez OPS?
ewa13

Napisano: 15 sty 2015, 23:55

Jeśli po wydaniu decyzji wysyłaliście do SKO dokumenty to musiały być kompletne, chyba, że decyzja była wydana bez jakiegoś dokumentu. Jeśli były kompletne i nie zmieniacie decyzji to chyba nie trzeba znów robić wywiadu chyba, że ośrodek/ prac. socj. czegoś nie wiedział o stanie zdrowia klienta, nie uwzględniono tego w dokumentach ( badaniach i opinii lekarza i wywiadzie.

kiedyś na forum wypowiadał się Pan Rajski i podpowiadał jak robić.
Nie wiem czy to Jego strona ale znalazłam
https://www.prawnikwpomocyspolecznej.pl/

Poczekaj jeszcze może ktoś coś mądrego dopowie.
Kinga.

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem